Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:50'de güncellendi)

Hisse senetleri yükselirken ve küresel hisselerin gösterge endeksi 2007'den bu yana zirveye yaklaştı, Standard & Poor's 500 Endeksi de kapanış bazında zirve rekoruna yakın. İspanya, Avrupa tahvillerindeki yükselişlere öncülük ederken, Ukrayna tahvilleri, Devlet Başkanı'nın erken seçim çağrısı ile birlikte, değer kazandı.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, New York saati ile 11:21'de, yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu ve 31 Aralık'ta ulaştığı altı yılın zirvesinin sadece yüzde 0.4 uzağında. S&P 500 Endeksi yüzde 0.2 yükselerek kapanış zirve rekoruna 4 puan yaklaştı.  İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan düşerek yüzde 3.55'e indi, ABD Hazine tahvil faizleri ise bir baz puandan az düşüşle yüzde 2.75 seviyesinde. Kanada doları gerilerken, İsveç kronu da zayıfladı. Ukrayna'nın Nisan 2023 vadeli dolar bazında tahvilleri, Rusya'nın iki ay önceki kurtarma taahhüdünden bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi. Altın yükselirken, petrol fiyatları geriledi.

Küresel hisse senetlerinin toplam değeri, küresel ekonominin teşviklerin azaltılması ile başa çıkabilecek denli güçlü olduğu spekülasyonunun etkisi ile, bu ay 1.8 trilyon doların üzerinde bir artış gösterdi. Bu haftasonu Sydney'de biraraya gelecek olan G20 maliye bakanları, Bloomberg tarafından ulaşılan bildirge taslağına göre, gelişmiş ekonomilerde teşviklerden çıkışa destek verecek ve büyümeyi desteklemek için yeni tedbirler geliştirme taahhüdünde bulunacak. Ukrayna'da muhalefet lideri, üç aydır devam eden ve onlarca ölüme neden olan politik krizi sonlandırmak adına Başbakan Viktor Yanukovych ile anlaşma imzaladı.

Londra'da Barclays Plc'nin refah yönetim birimi hisse senedi strateji müdürü William Hobbs, "Hisse senedi piyasaların son zirvlerine yeniden yaklaşması durumu, bu piyasalara destek için yeterli ilgi ve sermaye olduğunu gösteriyor," dedi ve "Yatırımcılar bundan sigorta sağlıyor. Zira küresel ekonomik toparlanmanın aksine oynamanın bir anlamı yok" şeklinde görüş bildirdi.

(18:50'de güncellendi)