Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Turgay Durak, geçtiğimiz yıl toplam 6,4 milyar lira rekor kombine yatırım yaptıklarını belirterek, "Koç Topluluğu 2013 yılında 15,7 milyar dolar kombine ihracatla Türkiye'nin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 10'unu gerçekleştirdi" dedi.

Koç Holding'in 2013 yılı toplam konsolide satış gelirleri 66,2 milyar lira ve ana ortaklık payları net karı ise 2,7 milyar lira olarak oldu.

Koç Holding'in 2013 yılı finansal sonuçlarını değerlendiren Turgay Durak, 2013 yılı mayıs ayının üçüncü haftasındaki Fed açıklamaları öncesi ve sonrası olarak bakıldığında, birbirinden farklı iki dönem yaşandığını söyledi.

Faaliyette bulundukları sektörler açısından da bakıldığında hemen her sektörün konjonktürden farklı etkilendiklerini ifade eden Durak, tüm belirsizlikler ve zorlu piyasa koşullarına karşın topluluk olarak 2013 yılını yıl başındaki hedeflere paralel neticelerle tamamladıklarını, Koç Topluluğu olarak Türkiye'nin uzun vadeli büyüme potansiyeline olan inançla, Türkiye'ye en yüksek katkıyı sağlamak için var güçleriyle çalıştıklarını kaydetti.

Durak, Türkiye ve Koç Topluluğu için yarattıkları katma değer ve başarılı sonuçların, 80 bini aşkın çalışan ve yöneticiler, 10 bini aşkın bayii, yan sanayi şirketleri ve çalışanlarını temsil eden sendikalarla oluşturdukları sinerjinin ve büyük bir aile olduklarının en önemli göstergesi olduğunu belirtti.

2013 yılında yurt içi ve yurt dışındaki değişken makroekonomik konjonktüre karşın Koç Topluluğu'nun büyüme odaklı büyük çaplı yatırımlarına devam ettiğini vurgulayan Durak, şöyle devam etti:

"2013'te toplam 6,4 milyar lira rekor kombine yatırım yaptık. Topluluk olarak tarihimizin en büyük organik yatırım döneminden geçiyoruz. 2014 yılı içerisinde tamamlanmasını planladığımız çok önemli yatırımlar var. Bunların başında kuşkusuz TÜPRAŞ'ın Fuel Oil Dönüşüm Projesi geliyor. 2,7 milyar dolar maliyete sahip bu projenin yaklaşık yüzde 92'si tamamlandı. Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nin 2014 sonunda devreye girmesiyle cari açığa da yıllık yaklaşık 1 milyar dolar pozitif katkı sağlayacak.

Ford Otosan'da geçtiğimiz yıl devreye alınan Transit Custom'dan sonra 2014'ün ilk yarısında Yeni Transit ile yeni hafif ticari araç Courier pazara sunulacak. Öte yandan Ford Otosan'da 1.300 mühendisin çalışacağı yeni Ar-Ge merkezinin 2014'ün ilk yarısında devreye gireceğini de belirtmek isterim. TOFAŞ'ın ABD'ye ihraç edilecek Doblo projesi ve facelift yatırımları da bu sene devreye alınacak. 2015'in son aylarında üretimi planlanan ve 520 milyon dolar yatırım öngörülen yeni otomobil projesi kapsamında çalışmalar, 2014'te hız kazanacak."

Türk Traktör'ün 50 bin kapasiteli yeni fabrika inşaatının Adapazarı Erenler'de devam ettiğini belirten Durak, Haziran 2014'te açılışını yapmayı hedeflediklerini aktardı.

Durak, Otokar tarafından yürütülen, Türkiye için stratejik önemi olan milli tank projesi Altay'da üçüncü ve dördüncü prototiplerin üretimine başlandığını anımsatarak, Yapı Kredi'nin bu yıl 60 yeni şube açacağını, güçlenen kadro yapısı ve müşteri odaklı bankacılık anlayışı ile pazar payını artıracağını kaydetti.

Dayanıklı tüketimde de Ar-Ge, yeni ürün ve kapasite yatırımlarının devam ettiğine işaret eden Durak, "Arçelik, yeni pazar payı kazanımlarıyla dünyanın en büyük beyaz eşya üreticilerinden biri olma yolunda hızla ilerliyor. Arçelik, en son Romanya beyaz eşya pazarındaki markası Arctic'in Gaesti fabrikasındaki yeni üretim bandının açılışını gerçekleştirdi. Böylece Arçelik, Avrupa'nın en yüksek üretim kapasitesine sahip Eskişehir Buzdolabı İşletmesi'nin ardından, Romanya'daki Buzdolabı İşletmesi ile Avrupa'nın ikinci en yüksek üretim kapasitesine de sahip oldu. Şirketimiz yeni pazarlarda üretim ve satış olanaklarını sürekli araştırarak, yatırım ve satın alma fırsatlarını değerlendiriyor" değerlendirmesini yaptı.

 

- Türkiye ihracatının yüzde 10'u Koç Topluluğu'ndan

Şirketlerinin global bazda rekabetçi avantajlarını artırmak adına teknolojiye ve inovasyona yaptıkları yatırımlarla öncü rollerini sürdürmelerinin en önemli önceliklerinden biri olmaya devam edeceğini ifade eden Durak, Koç Topluluğu Şirketleri'nin bu kapsamda 2013'te de Ar-Ge yatırımları ve patent geliştirme konusundaki liderliklerini koruduğuna dikkati çekti.

Koç Topluluğu bünyesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmış 14 Ar-Ge merkezi olduğunu vurgulayan Turgay Durak, Ar-Ge merkezlerinde 3 bini aşkın personelin görev yaptığını da belirtti.

Durak, şunları kaydetti:

"Türk Patent Enstitüsü tarafından açıklanan '2013 Yılında En Çok Yerli Patent Başvurusu Yapan Firmalar' verilerine göre ilk 10'da Arçelik birinci sırada yer alırken, Ford Otosan ikinci, TOFAŞ altıncı, Türk Traktör dokuzuncu oldu. 2013 yılında Arçelik, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından ikinci kez 'En İnovatif Şirket' ödülünü kazandı. Tüm bu gurur veren gelişmeler ışığında Koç Topluluğu olarak, Türk şirketlerinin global piyasalarda rekabetçiliğini artırmak için teknoloji ve inovasyon kabiliyetlerimizi her yıl güçlendirmeyi hedefliyoruz."

Bu yıl da Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından verilen ödüllerde Koç Topluluğu Şirketleri'nin başarılarını sürdürdüğünü vurgulayan Turgay Durak, TÜPRAŞ'ın ihracat liderliğini koruduğunu, Ford Otosan'ın ikinci, TOFAŞ'ın beşinci ve Arçelik'in altıncı sırada yer aldığını anımsattı.

Durak, ayrıca, Koç Topluluğu'nun 2013 yılında 15,7 milyar dolar kombine ihracat gerçekleştirerek Türkiye'nin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 10'unu gerçekleştirdiğine dikkati çekti.

İstikrarlı finansal sonuçlarının şirket değerinin performansına da yansıdığına işaret eden Durak, 2013 yılında BIST 30 endeksinin ortalama değerinin geçen yılın ortalamasına göre yüzde 23 ve Koç Holding'in ortalama piyasa değerinin yüzde 39 arttığını belirtti.

Türkiye'deki holding şirketlerinin net aktif değerlerine göre ortalama yüzde 34 iskonto ile işlem görürken Koç Holding'in ortalama sadece yüzde 3 iskonto ile işlem gördüğüne değinen Durak, "Gururla görüyoruzki Koç Topluluğu, uluslararası finansal piyasaların Türkiye için güvendiği ve inandığı en önemli adreslerdendir. 2013 yılında, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları S&P ve Moodys'in Koç Holding'in uzun vadeli kurumsal kredi notunu 'yatırım yapılabilir' olarak belirlemesinin gururunu yaşadık" ifadelerini kullandı.

- "Vehbi Koç Vakfı, Avrupa'nın en büyük vakıflarından biri haline geldi"

Vehbi Koç Vakfı'nın faaliyetleri açısından 2013 yılının gurur verici yeni haberleri getirdiğini aktaran Durak, "Ülkemize ve toplumumuza karşı duyduğumuz sorumluluk bilincini yaşatan, ayırdığı kaynaklarla Avrupa'nın en büyük vakıflarından biri haline gelen Vehbi Koç Vakfı kurulduğu günden bu yana ülkemizin kalkınmasına destek olmak, en iyi örnekleri yaratmak ve toplumsal ihtiyaçlara çözüm üretmek amacıyla çalışıyor" dedi.

2013 yılında inşaatı devam eden Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Bilimleri Kampüsü'nün ilk fazının 2014'ün ilk yarısında tamamlanacağını, Vehbi Koç Vakfı'nın model okul projesinin de 2014 yılında hızlanacağını, Koç Topluluğu'nun toplumsal yatırımlarının bütünsel, uzun vadeli ve stratejik bir bakış açısı ile iki temel üzerinde ele alındığına işaret eden Durak, ilk temeli oluşturan Vehbi Koç Vakfı'nın yanında, ikinci temelin neredeyse bir sivil toplum örgütünün iş hacmine eşit büyüklükte gerçekleşen Koç Holding'in yürüttüğü sosyal sorumluluk projeleri olduğunu belirtti.

"Çalışanlarımız ve bayilerimizin gücüyle yürüttüğümüz Meslek Lisesi Memleket Meselesi ve Ülkem İçin projelerinin ülkemiz için uzun soluklu, kalıcı çözümler yaratmasını memnuniyetle izliyoruz" diyen Durak, 'Ülkem İçin Engel Tanımıyorum' projesinin uygulama süresini de, projenin yarattığı etki ve gördüğü ilgi üzerine bir yıl daha uzatma kararı aldıklarını hatırlattı.

AA