Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sidney'deki G-20 toplantısına katılan İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, yetkililerin ekonomik sıçramayı destekleyeceği inancını güçlendirmek için, sözlü yönlendirmede yeni bir safhaya geçilmesinin gerektiğini savundu.

Avustralyalı bir gazeteye verdiği röportajında toparlanmayı riske atmayacaklarını söyleyen Carney, "Para politikasının seyrini, istihdam, harcama ve gelirlerde sürdürülebilir bir büyümeyi garantileyecek şekilde belirleyeceğiz" dedi.

Carney, bu ayın başlarında açıkladığı sözlü yönlendirme çerçevesinin, işsizlik oranına bağlanan ilk safhadakinden "daha kompleks değerlendirme" gereksinimini yansıttığını söyledi. BOE, işsizlik oranının, yetkililerin, faiz artışı için eşik olarak belirlediği yüzde 7 seviyesine beklenenden daha hızlı inmesinin ardından yaklaşımını değiştirdi.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı, "Yönlendirmenin, yapmayacaklarımızı söylediğimiz ilk aşamasını tamamladık. Şimdi ekonominin toparlanmaya devam etmesiyle nasıl ve hangi kritere göre ne yapacağımız sorusuna geldik" dedi.

Carney'nin açıklamaları, BOE'nin Para Politikası Komitesi'ndeki 9 üyesinin yorumlarının ardından geldi. Martin Weale 20 Şubat'ta faiz artışın 2015 baharında yapılabileceğini söylerken, başekonomist Spence Dale geçtiğimiz hafta yatırımcıların önümüzdeki yıl faiz artırımı ve 2016'ya kadar yüzde 2 faiz tahminlerinin "makul" olduğunu belirtmişti.