Aşık olacağımız kişiyi genetik miras belirliyor
Uzmanlar, aşkın temelinde genlerimizin kontrol ettiği sinir hücrelerimizin olduğunu söylüyor
Trakya Üniversitesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Yrd.Doç.Dr. Hakan Gürkan, hormonları beynin kontrol ettiğini belirterek, "Beynimizdeki aşk işlevini genlerimiz kontrol ediyor. Dolayısıyla aşkın temelinde aslında genlerimizin kontrol ettiği sinir hücrelerimizin olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
Gürkan, hem nöronların hem de genlerin etkisiyle aşkın oluştuğunu söyledi.
Aşkla ilgili yapılan bilimsel çalışmalara değinen Gürkan, şöyle devam etti:
"Şöyle ki birbirini hiç tanımayan çiftler bir ortama alınıyor ve birbirlerine fotoğrafları gösteriliyor. Daha sonra bu çiftlerden kendilerine yakın olanı seçmeleri isteniyor. Kişiler karşı cinsten birinin fotoğrafını seçiyor. Daha sonra bu kişilerin bir hafta hiç değiştirmeden giydiği tişörtleri alınıp, kavanoza konuluyor. Ve o kavanozdaki tişörtler kişilere koklatılıyor. Kokusunu kendilerine yakın hissettikleri kavanozu belirlemeleri isteniyor. Çalışmanın sonunda kavanozdaki tişörtün kime ait olduğuna bakılıyor. Kendilerine yakın hissettikleri kokunun, aslında ilk fotoğrafta seçtikleri kişiyle aynı kişi olduğu görülüyor."
Aşkın hormonlarla ilgili olduğunu anlatan Gürkan, "Hormonları beynimiz kontrol ediyor. Beynimizdeki aşk işlevini genlerimiz kontrol ediyor. Dolayısıyla aşkın temelinde aslında genlerimizin kontrol ettiği sinir hücrelerimizin olduğunu söyleyebiliriz. Aşık olunacak kişiyi genetik miras belirliyor. Aşk beyinle başlıyor, kalple bir alakası yok" diye konuştu.
Aşkın tamamen beyinde yaşandığını bildiren Yrd. Doç. Dr. Gürkan, beynin aktivasyonu sonucu hormonların salgılanmasıyla aşktan dolayı kalp çarpıntısı yaşandığını öne sürdü.
-Erkek çocuk anne, kız çocukta baba profili ortaya çıkıyor
Gürkan, kişinin anne ve babasını rol model almasının nedeninin genler ve benimseme ile ilgili olduğunu söyledi. Erkek çocuğun annesini, kız çocuğun da babasını daha çok benimsediğini anlatan Gürkan, şöyle devam etti:
"Yani kadınlar daha çok babalarına yakın profilde hissettikleri kişiyi kendilerine eş adayı olarak seçiyorlar. Ama kızın babasına olan düşkünlüğü daha sonraki yaşantısında kendi hayatını birleştireceği erkek adayını babasının profilinde birisinin olmasını arzu ettiğinden dolayıdır. Bu durumda kişinin anne ve babayı rol model alması etkilidir. Bu konuyla ilgili bilinçaltımızda da birtakım olaylar yaşanıyor. Üst benliğimizde birtakım olaylar yaşanıyor. Ancak alt benliğimizi genler yönetiyor. Alt benlikte genlerin işlevselliği söz konusudur."
AA