GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı ve Merkez Askeri Bölgeleri'nde savaşa hazırlık seviyesinin denetlenmesi için Savunma Bakanlığı'na talimat vererek, finansa piyasaları korkuttu. ABD, Rusya'ya uyarıda bulundu.

Orduya geçtiğimiz yıl da 6 kez ani savaş hazırlığı denetimi emri vermiş olan Putin, Rusya'nın batısında, Ukrayna ile sınır olan bölgelerin de dahil olduğu alanda tatbikat yaptı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu, "Devlet Başkanı'nın talimatıyla, bugün saat 14.00'da Batı ve Merkez Askeri Bölgeleri, Hava ve Uzay savunma kuvvetleri, paraşüt birliği, uzun ve kısa menzilli askeri nakliye birlikleri alarma geçti" ifadelerini kullandı.

Rus haber ajansı Ria Novosti'de yer alan habere göre Rusya orduda bazı eksikler olması sebebiyle geniş çaplı askeri denetimini 20 yıldan sonra ilk defa geçen sene yaptı. 2014 yılında da bu denetimlere devam edileceği haberini veren Shoigu, "Denetimlerden gereken sonuçları çıkardık ve mevcut sorunlar için çözüm yolları belirledik" dedi.

Shoigu tatbikatın Ukrayna'daki olaylar ile ilgisinin olmadığı konusunda ısrar etse de, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, herhangi bir müdahaleyi Washington'ın kabul etmeyeceğini söyledi.

Bu yılın en zayıf önde gelen para birimlerinden biri olan Rus rublesinin, dolara karşı yüzde 0.8 değer kaybederek 36.0120 düzeyine gerilemesiyle, gerilim yatırımcıları endişelendirdi. Citigroup'un iç haberağına göre traderlar, insanların durumu 2008'deki Gürcistan olayı ile kıyasladığını söyledi.

Ukrayna'daki olayların Viktor Yanukoviç'in azledilmesine neden olmasının ardından Kırım ve Rusya'da Moskova'ya, yarımadanın  "etnik Rus çoğunluğunu koruma" çağrıları öne çıktı.

"Kırım Ukrayna'nın ayrılmaz bir parçasıdır"

Kırım Tatar Milli Meclisi eski Başkanı Mustafa Cemil Kırımoğlu, bugün Kırım'da gerçekleştirilen görüşmenin ardından, "Kırım'ın Ukrayna'nın ayrılmaz bir parçası olduğu" yönünde açıklama yapıldığını belirtti.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nda yapılan mitingde konuşan Kırımoğlu, bugün Kırım'da meydana gelen olaylar hakkında bilgi verdi.

Kırımoğlu, Kırım Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov'un, "Kırım'ın Rusya'ya katılmasına" ilişkin daha önce Rusya'ya bulunduğu ziyaretteki konuşmalarını hatırlatarak, bu tür açıklamada bulunan bir yetkilinin ülkedeki yasalar gereği cezalandırılması gerektiğini söyledi. Konstantinov'u parlamento toplantısını yapmaması konusunda daha önce uyardıklarını dile getiren Kırımoğlu, söz konusu toplantıya tepki göstermek için 12-13 bin civarında Kırım Tatarının parlamento önünde toplandığını, ayrıca 3 bin kadar Rusya yanlısının da aynı yere geldiğini aktardı.

Kırım Tatar Milli Meclisi ile Konstantinov arasında gerçekleştirilen görüşmelerin ardından, Konstantinov'un, parlamento toplantısını yapmayacağı yönünde açıklamada bulunduğunu belirten Kırımoğlu, görüşmelerden sonra ayrıca, "Kırım'ın Ukrayna'nın ayrılmaz bir parçası olduğu" yönünde açıklamalar yapıldığını ve taraflar arasında koalisyonun kurulması konusunda mutabakat sağlandığını söyledi.

Advertisement