Yurtdışındaki hekimlere "Muafsınız, dönün" çağrısı
Sağlık Bakanlığı, yurt dışında çalışan yaklaşık 2 bin 500 Türk hekime, üç yıl Türkiye'de çalışma koşuluyla mecburi hizmetten muaf tutulacaklarını belirten bilgilendirme maili atarak, "Türkiye'ye dönün" çağrısı yaptı
Sağlık Bakanlığı, yurt dışında çalışan yaklaşık 2 bin 500 Türk hekime, üç yıl Türkiye'de çalışma koşuluyla mecburi hizmetten muaf tutulacaklarını belirten, bilgilendirme maili atarak, "Türkiye'ye dönün" çağrısı yaptı.
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Çukurova, Türkiye'de kaliteli ve nitelikli sağlık hizmet sunumu verilebilmesi için başta hekim olmak üzere yeterli sağlık personeli sayısına ulaşılabilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'de çok ciddi hekim açığı olduğunu ifade eden Çukurova, Sağlık Bakanlığı olarak ihtiyacı kapatabilmek için çeşitli düzenlemeler yapıldığını ve hekimlere önemli kolaylıklar sağlandığını belirtti. Çukurova, yurt dışından hekim kabul edilebileceğini, bunun kriterlerinin daha önce açıklandığını anımsatarak, son olarak da Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 3359 sayılı Kanun'a eklenen geçici 9. maddeyle, devlet hizmeti yükümlülüğünden muaf tutulacak tabip ve uzman tabiplerle ilgili tereddütlerin giderilmesi ve uygulamada birliğin sağlanması için düzenleme yapıldığını hatırlattı.
Yeni düzenlemeyle yurt dışında çalışan ancak ülkeye dönmeyi isteyen ve eğitimini yurt dışında tamamlayan hekimlerin Türkiye'de çalışması halinde zorunlu hizmetten muaf olacaklarını dile getiren Çukurova, bu kişilerin 18 Temmuz'a kadar Sağlık Bakanlığına başvuruda bulunması gerektiğini bildirdi.
Bu koşulları taşıyan hekimler için dilekçe örnekleri hazırladıklarını anlatan Çukurova, "Düzenlemeye göre, 1 Ocak 2013 tarihinden önce yurt dışında mesleki faaliyette bulunan tabipler ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yurt dışında eğitimlerini tamamlayanlar, 6 ay içinde Türkiye'ye dönmek ve en az 3 yıl süreyle Türkiye'de fiilen meslek icrasında bulunmak şartıyla devlet hizmeti yükümlülüğünden muaf sayılacak" dedi.
Yurt dışında görev yapan hekimlerin Türkiye'ye dönmeme gerekçeleri arasında mecburi hizmet zorunluluğunun önemli bir etken olduğunu dile getiren Çukurova, yeni düzenleme ile bunun ortadan kaldırıldığını, bu koşulları taşıyan hekimlere önemli bir avantaj sunulduğunu kaydetti.
-"Şu an için yapılan 13 başvuru kabul edildi"
Çukurova, düzenlemenin yapıldığı günden bu yana "şu an için yurt dışında görev yapan 13 başvuru yapıldığını ve başvuruların kabul edildiğini" belirterek, "Özel sektörde başlayabilir hatta kamuya da müracaat edebilirler. Önümüzdeki ay, bu amaçla birkaç tane açıktan atama bile yapabileceğiz" dedi.
Başvuru yapanların çoğunun klinisyen olduğunu, doçent ya da profesör düzeyinde bir hekimden başvuru olmadığını ifade eden Çukurova, "Hepsi uzman düzeyinde. Başvuranlardan iki kişinin mecburi hizmet hükümlülüğü bulunmuyor" dedi.
Bakanlık bürokratlarının yurt dışı seyahatlerinde de buralarda görev yapan Türk hekimlerle iletişim kurduğunu aktaran Çukurova, Bakanlık olarak hekimlere ulaşabilmek ve bu düzenlemeden haberdar edebilmek için hekimlerin kişisel mail adreslerine ulaştıklarını ve bilgi verdiklerini bildirdi. Çukurova, "Bu konuyla ilgili olarak Türk hekimlerin mail adreslerine ulaştık ve düzenlemeyi içeren bilgi gönderdik ve 'Türkiye'ye dönün' çağrısı yaptık. Bunun dışında, ulaşabildiğimiz, karşı karşıya geldiğimiz hekimlerimize, birebir bilgilendirme yaptık" diye konuştu.
Yurt dışında yaklaşık 2 bin 500 Türk kökenli hekim olduğunu belirten Çukurova, bu hekimlerin tamamının iletişim bilgilerinin Sağlık Bakanlığında mevcut olduğunu söyledi. Çukurova, "Bu hekimlerin tamamına mail gönderdik. Süreç 17 Temmuz'da bitiyor. Bu nedenle başvuru için 6 ay var. Bu süre bittikten sonra, böyle bir hakkın kullanımı ortadan kalkacak. O konuda zamanın aşılmaması için bilgilendirme mailleri atıldı. Bilgilendirme maillerini aralıklı olarak da yapmaya devam edeceğiz" dedi.
-"2 bin 500 hekimin yüzde 30'unu ülkeye kazandıracağımızı düşünüyoruz"
Yurt dışında görevli hekimlerin ülkeye dönmeme gerekçeleri arasında çalışma koşullarının da geldiğini belirten Çukurova, şöyle devam etti:
"Hekimlerin bir kısmının da istedikleri ortamın oluşturulamaması ile ilgili sıkıntıları var. Bunları da aşabilirsek, yurt dışındaki 2 bin 500 hekimimizin en azından yüzde 30'unu ülkeye kazandıracağımızı düşünüyoruz.
Eğitimlerini tamamlamak, uzmanlık eğitimlerinin yan dallarında daha derinlemesine eğitim almak için batılı ülkelerine, Avrupa'ya ya da ABD'ye gitmiş olan hekimlerimizin birikimlerini taşımaları anlamında tercihte bulunmak isteriz. Düzenlememiz, mecburi hizmet zorunluluğu gerekçesiyle diplomalarını Türkiye'de kullanamayan tüm hekimlere açık."
AA