Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tüketici harcamaları, kişisel gelirlerin artmasıyla Ocak ayında beklentinin üzerinde yükselirken, ekonominin en büyük parçasının 2014 yılı başlarında istikrarlı bir büyüme gerçekleştirebileceği düşüncesini güçlendirdi.

Ekonominin yüzde 70'ini oluşturan harcamalar, Ocak ayında yüzde 0.4 artarken, Aralık ayı verisi ise aşağı yönlü revize edilerek yüzde 0.1 artış şeklinde kaydedildi. Bloomberg anketine katılan 76 ekonomistin tahmin medyanı harcamaların yüzde 0.1 artacağı yönündeydi.

ABD'de kişisel gelirler ise Ocak ayında yüzde 0.3 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanına göre gelirlerde değişiklik beklenmiyordu.

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan veri, Amerikalıların zorlu geçen kış şartlarının etkilerini atlatmaya başladığını ve ülke ekonomisine olan güvenlerinin yükseldiğini gösteren son veriler ile aynı doğrultuda gerçekleşti. İşe alımların ve gelirlerin artmasının, konut ve hisse piyasalarındaki kazançlar ile desteklenmesinin tüketici harcamalarının sürmesine destek sağlayacağı düşünülüyor.

Societe Generale kıdemli ABD ekonomisti Brian Jones, "Tüketici harcamaları yeterli bir ivmede. Bahar aylarında istihdamda daha iyi veriler bekliyoruz. Daha fazla çalışan, daha fazla harcama anlamına geliyor" dedi.

Bloomberg anketindeki tahminler yüzde 0.1 düşüş ile yüzde 0.5 artış arasında değişiklik gösterdi. Aralık ayı verisi daha önce yüzde 0.4 artış olarak açıklanmıştı.