Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kiev'deki protestocuları, ülkenin azledilen lideri Viktor Yanukoviç'i indirmek için yasadışı bir darbe yapıldığını söylemesinin ardından, Ukrayna'ya askeri birliklerin gönderilmesini gerektirecek acil bir durum olmadığını, tatbikatın önceden planlanmış bir adım olduğunu söyledi.

İktidar ile ilgili köklü bir değişiklik isteyenleri anladığını ve kanun dışı zenginleşmelerin etkisinin yukıcı olduğunu kaydeden Putin, insanların kendi kaderlerini tayin etmek istediğini ve Ukrayna'nın tek meşru başkanının Yanukoviç olduğunu vurguladı.

Yanukoviç'in geçtiğimiz ay azledilmesinden bu yana ilk kez kamuoyuna konuşan Putin, askerleri yalnızca ekstrem durumlarda göndereceğini belirtti. Putin bugün Moskova yakınlarında, Yanukoviç'in Rusya'ya kendi ülkesindeki etnik Rusları korumak için askeri birlikleri göndermesini istediğini aktarmıştı.

Putin, yardım talebinin Kırım'dan geldiğini, Rusya'nın da adım attığını belirterek, "Bizi endişelendiren şey milliyetçilerin ortaya çıkması. Ukrayna halkının ne hissettiğini anlıyoruz" dedi.

Silahlı kuvvetleri kullanma hakkını kendilerinde gördüklerini söyleyen Putin, Kırımda tek bir çatışma olmadığını, yalnızca askeri üsleri güçlendirdiklerini savundu.

Putin'in açıklalamaları, Soğuk Savaş'ın sonlanmasından bu yana Rusya ve Batı arasındaki en ciddi krizin ani bir şekilde patlamayacağına işaret etti. Rusya ve Batı arasındaki gerilim, Rusya'nın, Ukrayna'nın güneyindeki Kırım Özerk Bölgesi'ni işgal etmesi ve çözüm için uluslararası diplomatların araya girmesiyle küresel piyasalarda çalkantılara neden oldu.