Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin 2014 için yüzde 7.5 ile, liderlerin kredi risklerini azaltmak ve ülkenin en büyük şehirlerini boğan hava kirliliğini sonlandırma amaçlarına ulaşmalarını zorlayacak bir büyüme hedefi belirledi.

Çin Başbakabau Li Keqiang, Pekin'de bugün gerçekleştiren yıllık yasama toplantısında önceki yıldaki ile aynı seviyede olan büyüme hedefinin, piyasanın güvenini destekleyeceği ve istihdamı koruyacağını söyledi. Li, "Ekonomik gelişmeyi temel görev olarak benimsemeye devam etmeli ve uygun büyüme hedefini sürdürmeliyiz" dedi.

Ülkenin hava ve suyunu temizlemeye ve Asya'daki finansal kriz ile karşılaştırmalara neden olan öngörülmedik borç artışını kontrol altına almaya çalışan Pekin hükümeti, "ne pahasına olursa olsun büyüme" stratejisinden vazgeçeceğini söylemişti. Güneş enerjisi şirketlerinden biri ülkede ilk temerrüt vakası olabilecek risklerin sinyalini vererek, finansal baskılara bir kez daha dikkat çekti.

Çalışma raporundaki vaatleri yerine getirmenin çok zor olacağını söyleyen Societe Generale'nin Çin ekonomisti Yao Wei, "Reformları hızlandırmak, hava kirliliği ile mücadele etmek, borç risklerini yönetmek ve bunlara rağmen aynı düzeyde büyüme hedefi. Biri feda edilecek" dedi.

Çin'in gösterge Borsası Şanghay Bileşik Endeksi yerel saat ile 11:24 itibariyle olası temerrüt haberlerinin ardından yüzde 0.3 düştü. Yuan dolara karşı büyük bir değişiklik kaydetmedi. MSCI Asya Pasifik Endeksi, Ukrayna'da tansiyonun düşmesiyle yüzde 0.8 tırmandı.