KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Draghi, Frankfurt'ta faiz kararı sonrasında basın toplantısı yaptı. Draghi, Euro Bölgesi'nde ılımlı büyümenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü ve enflasyonun görünür gelecekte yüzde 2'lik hedefin altında kalacağını açıkladı.

Genişlemeci para politikası duruşunun gerektiği sürece korunacağını aktaran Draghi, tüm para politikası araçlarını kullanmaya hazır olduklarını ve para piyasasındaki dalgalanmayı yakından izlediklerini söyledi. Draghi faizlerin uzun bir dönem şu anki düzeyinde ya da daha düşük seyredeceğini ve Avrupa ekonomisindeki toparlanmanın düşük hızla gerçekleşeceğini belirtti.

AMB 2014 yılı için büyüme tahminini yüzde 1.1'den yüzde 1.2'ye yükseltti. 2015 yılı için yüzde 1.5, 2016 için ise yüzde 1.8'lik büyüme tahminleri değiştirilmedi.

Draghi enflasyonun orta vadede yüzde 2'nin üzerine çıkacağını belirtti. AMB 2014 için enflasyon tahminini yüzde 1.1'den yüzde 1'e düşürürken, 2015 ve 2016 için değişiklik yapmayarak sırasıyla yüzde 1.3 ve yüzde 1.5 olarak bıraktı. Enflasyonun 2016 son çeyrekte yüzde 1.7 olacağı da öngörüldü.

Draghi işsizliğin hâlâ yüksek seyrettiğini fakat istikrar kazandığını dile getirirken, hizmet sektörü PMI verilerindeki toparlanmanın istihdamda iyileşmeye işaret ettiğini belirtti.

Euro Bölgesi'ndeki durumun Japonya'dakinden hayli farklı olduğunu söyleyen Draghi, enflasyon beklentilerinin AMB'nin fiyatlarını istikrarlı tutmasına katkı yaptığını açıkladı. Draghi gelişen piyasalardaki dalgalanmanın Euro Bölgesi'ne yansımaasının sınırlı olduğunu bildirdi ve para politikasının farklı yan etkilerinin olabileceğini bu yüzden iletişimin çok önemli olduğunu belirtti.

Parasal genişlemenin şimdiye kadar etkili olduğunun gözlendiğini söyleyen Draghi, Ukrayna nedeniyle oluşan jeopolitik risklerin olumsuz yansımalarının olabileceğini ifade etti. Draghi düşük faizin gereğinden uzun süre devam etmesinin istikrarsızlığa neden olacağını ve teminatlandırılmış menkul kıymetler için yasal düzenlemelerin gerekli olduğunu açıkladı. Kurda her yüzde 10'luk değerlenmenin enflasyonda 0.4 puanlık azalmaya neden olduğunu aktaran Draghi, kur düzeyinin enflasyon üzerinde ciddi etkilerinin bulunduğunu vurguladı.

Draghi Euro Bölgesi'ni istikrar adası olarak nitelendirdi ve politika duruşlarının kredi talebinin artmasına destek verdiğini açıkladı. Kredi piyasasında toparlanma işaretlerinin gözlendiğinin altını çizen Draghi, AB'nin merkez ve çevre ülkelerinde bankaların fonlama imkanlarının artmış halde olduğunu belirtti.

Ukrayna'daki krize de değinen Draghi, krizin Rusya ekonomisi üzerinde ciddi etkilerinin olabileceğini ancak henüz ekonomik etkilerini öngörmek için yeterli bilgiye sahip olmadıklarını aktardı.

Draghi'nin konuşmasıyla euro dolar paritesi 1.3830'u geçerek yılın zirve düzeyine çıktı.

 

Advertisement