Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasalar endeksi Çin'de beklentinin altında gelen dış ticaret verisinin, dünyanın en büyük 2. ekonomisinin yavaşladığı endişelerini tetiklemesinin ardından 2. gününde de düştü. Malezya ringgiti, gelişen piyasa paralarını aşağı taşıdı.

Jiangxi Copper Co. Hang Seng China Enterprises Endeksi'nde yüzde 1.8 geriledi. Yuan, Çin merkez bankasının referans oranında Temmuz 2012'den bu yana en büyük indirimi yapmasının ardından zayıflası. Malaysia Airline System Bhd., uçaklarından birinin 239 yolcusuyla birlikte kaybolmasının ardından rekor düşük düzeye geriledi.  Ringgit Eylül'den bu yana en düşük seviyesine inerken, Güney Kore wonu da yüzde 0.5 değer kaybetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Hong Kong saati ile 13:20 itibariyle yüzde 0.9 kayıpla 957.82 puanda seyrederek, 1 haftanın en sert düşüşünü kaydetmeye hazırlanıyor. Çin'de 8 Mart'ta açıklanan ihracat verisi Şubat'ta 2009'dan bu yana en büyük düşüşünü kaydederek, Çin Başbakanı Li Keqiang'ın yüzde 7.5 büyüme hedefini tutturması karşısındaki zorluklara dikkat çekti.

Çin verisinin ülkenin ekonomik görünümüne ilişkin endişelere neden olduğunu söyleyen PT MNC Asset Management'ın fon yöneticilerinden Akbar Syarief, "Birçok Asya ülkesi Çin'e ihracat yapıyor, bu nedenle oradaki en küçük yavaşlama onları negatif ekliyor" dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 4.5 düştü ve 12 aylık tahmini kazançların 10.2 katından işlem görüyor. MSCI Dünya Endeksi ise bu yıl yüzde 1.1 yükseldi ve 14.9 katsayısıyla değerleniyor.

Gelişen piyasalar endeksindeki 10 sektörün hepsi, teknoloji ve sağlık şirketlerinin öncülüğünde düşüş kaydetti. Hang Seng China Enterprises Endeksi 4 Şubat'tan bu yana en dik düşüşüne işaret etti.