Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-Fed/Plosser: Varlık alımlarını daha hızlı azaltılmasını beklemek güç

Fed Philadelphia Başkanı Charles Plosser, ABD'de kötü hava şartlarının Şubat ayı istihdam büyümesini etkilediğini ve son işgücü piyasasındaki son zayıflığın geçici olduğunu savundu.

Paris'te Fransa Merkez Bankası'nda konuşan Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser, Aralık, Ocak ve Şubat ayı istihdam verilerine dikkat çekerek, "Bu üç verinin hepsinde kötü hava koşullarının etkisi var" dedi.

-İMB/Bean: Faiz yükseltilse bile yüzde 3'ün altında kalır

İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Charlie Bean, politika yapıcıların faiz oranını muhtemelen yavaşça arttıracaklarını ve ekonomi iyileşene kadar kriz öncesi ortalamanın altında tutacaklarını açıkladı.

"Benim aklımda yüzde 2-3 gibi bir oran var," diyen Bean, "Çok uzak olmayan gelecekte teşviği azaltmaya başlasak dahi, bankanın faizi kriz öncesi seviyelerin üstüne çıkarmasını beklemeyin," şeklinde görüş bildirdi. 

-Bitcoin'e bir darbe de Japonya vurdu

Sanal para birimi Bitcoin'in gözden düşüşü de yükselişi gibi hızlı ve ilgi çekici şekilde gerçekleşiyor. En büyük bitcoin işlem platformu Mt. Gox'un iflas etmesi ardından bitcoin platformlarından First Meta’nın CEO's Autumn Radtke'nin intihar etmesi gözleri bu sanal para birimine çevirdi.

Bitcoin'e son darbe de Japonya'dan geldi. Japon hükümeti sanal para birimin ülke sınırları dahilinde gerçek para olarak kullanılamayacağı yönünde bir karar aldı.

-ABD hisseleri satıcılı seyretti

ABD hisseleri, Çin'in ihracat yavaşlamasının küresel ekonomik büyüme hakkında endişeler yaratmasıyla düşerek, Standard & Poor's 500 Endeksi'ne rekordan geri adım attırdı. 

S&P 500 Endeksi yüzde 0.1 düşüşle New York saatiyle 16:00'da 1,877.18 puana kapandı. Endeks, en düşük seviyesini gördüğü 5 yıl önceden bu yana yüzde 176 tırmandı. Endeks geçen hafta yüzde 1 artış kaydetti. Dow Jones Endeksi 33.91 puan, yani yüzde 0.2 gerileyerek 16,418.81 puan oldu. S&P hisselerinin işlem hacmi son 30 gün ortalamasının yüzde 22 altında seyretti.

-Avrupa hisseleri düştü

Avrupa hisseleri, Ukrayna'da yükselen tansiyon ve Çin'in ihracatındaki gerilemenin madencilik hisselerinde satışa sebep olmasıyla Ocak ayından bu yana ilk haftalık gerilemeden sonra düşüşle kapandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.5 kayıpla Londra'da 331.4 puandan kapandı. Gösterge endeks, şirket karlarının hayal kırıklığına uğratması ve Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin tırmanacağı endişeleriyle geçen hafta yüzde 1.5 geri adım attı.

-Asya Borsaları zirveden geri çekildi

Japonya'da büyümenin aşağı yönlü revize edilmesi ve Çin'in ihracatındaki beklenmedik düşüşün etkisiyle Asya borsaları 6 haftanın zirvesinden düştü. 

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:46 itibariyle yüzde 1 kayıpla 137.67 puana geriledi. Değer kazanan her hisseye karşılık 4 hissenin değer kaybettiği endeks geçtiğimiz hafta 4. haftasını da artıda tamamlayarak Eylül'den bu yana en uzun süreli kazanç dönemini kaydetmişti. Çin'de cumartesi günü açıklanan ihracat verisi Şubat'ta 2009'dan bu yana en sert düşüşüne işaret ederken, Japonya'nın 4. çeyrek GSYH'si de ilk tahminlerin altında büyüdü. 

-Gelişen piyasalar endeksi "Çin"i satıyor

Gelişen piyasalar endeksi Çin'de beklentinin altında gelen dış ticaret verisinin, dünyanın en büyük 2. ekonomisinin yavaşladığı endişelerini tetiklemesinin ardından 2. gününde de düştü. Malezya ringgiti, gelişen piyasa paralarını aşağı taşıdı. 

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Hong Kong saati ile 13:20 itibariyle yüzde 0.9 kayıpla 957.82 puanda seyrederek, 1 haftanın en sert düşüşünü kaydetmeye hazırlanıyor. Çin'de 8 Mart'ta açıklanan ihracat verisi Şubat'ta 2009'dan bu yana en büyük düşüşünü kaydederek, Çin Başbakanı Li Keqiang'ın yüzde 7.5 büyüme hedefini tutturması karşısındaki zorluklara dikkat çekti.

-Yen güvenli varlık talebinden destek buldu

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de ihracatın 2009'dan bu yana en sert düşüşünü kaydetmesi ve Ukrayna'nın Kırım Özerk Bölgesi'nde devam eden gerilimin güvenli varlık talebini artırmasıyla yen, 16 önemli para biriminin hepsi karşısında güçlendi.

Yen, Tokyo saati ile 14:52 itibariyle dolar karşısında yüzde 0.2 kazançla 103.05 düzeyine çıktı. Japon yeni geçtiğimiz haftayı yüzde 1.4 aşağıda tamamlamıştı. Yen, euro karşısında da yüzde 0.2 güçlenerek 143.02 seviyesine yükseldi. Euro, 7 Mart'ta 1.3915 düzeyinden Ekim 2011'den bu yana en yükseğini test etmesinin ardından cuma günkü kapanışı olan 1.3875'ten 1.3880 düzeyine çıktı.

-Petrol Çin'in ihracat rakamları sonrasında geriledi

Dünyanın en büyük 2. petrol tüketicisi Çin'de ihracatın Şubat'ta beklenmedik şekilde daralarak, ekonomik büyüme hedefini tutturamayabileceği spekülasyonunu tetiklemesi üzerine Brent ve Batı Teksas (WTI) petrolü son 3 günün ilk düşüşünü kaydetti.

Nisan vadeli WTI kontratları NYMEX'teki elektronik işlemlerde 1.53 dolar düşüşle 101.05 doları buldu ve Londra saatiyle 10:44'te 101.39 dolardan işlem gördü. Fiyatlar geçen hafta 7 haftalık artışa son verdi. Tüm vadelilerin işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 14 üzerinde seyrediyor.

Nisan vadeli Brent petrol kontratlarının varil fiyatı ICE Vadeli Borsası'nda 1.25 dolar düşerek 107.75 dolara kadar geriledi. 7 Mart'ta 6.42 dolar olan Brent ile WTI arasındaki fark 6.87 dolara çıktı. 

-Bakır "Çin" ile 8 ayın en düşüğüne geriledi 

Bakır beklentilerin altında gelen Çin ticaret verisiyle 8 ayın en düşük seviyesine geriledi. 

Üç ay vadeli bakır kontratı Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 2.6 kadar kayıpla ton başına 6,608 doları buldu ve Hong Kong saatiyle 15:15'te ton başına 6,675 dolardan işlem gördü. Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'ndaki bakır ise yüzde 5 geri adım atarak ton başına 46,670 yuan (7,599 dolar) oldu.