Bireysel emeklilikte 25 milyar TL büyüklüğe ulaşıldı
Türkiye'nin önde gelen sektörlerinin nabzını tutan İş Dünyası'nda, Türkiye'de hızla yaygınlaşan bireysel emeklilik sistemi masaya yatırıldı
Türkiye'nin önde gelen sektörlerinin nabzını tutan İş Dünyası'nda, Türkiye'de hızla yaygınlaşan bireysel emeklilik sistemi (BES) masaya yatırıldı. Emeklilik Gözetim Derneği Başkanı Deniz Yurtseven, AvivaSa Emeklilik ve Hayat CEO'su Meral Eredenk ve ING Emeklililk Genel Müdür Yardımcısı İhsan Çevik'in konuk olduğu programda, yüzde 25'lik devlet katkısının bireysel emeklilik sistemini daha cazip hale getirdiğine dikkat çekildi.
-Türkiye'de bireysel emeklilikte 25 milyar TL büyüklüğe ulaşıldı
Emeklilik Gözetim Derneği Başkanı Yurtseven, Türkiye'de bireysel emekililik sisteminde 20 ile 25 milyar liralık fon büyüklüğüne ulaşıldığını söyledi. Yurtseven, ''Dünyada biraysel emeklilik sistemleri çok eski yıllarda oluşturulmuş, özellikle başta ABD olmak üzere Japonya, İngiltere gibi bazı Avrupa ülkelerinde bireysel emeklilik sistemleri 100 yıl geriye uzanmakta. Bireysel emeklilik sistemi dünyada toplam fon büyüklüğü 25 trilyon dolar seviyesinde.Sadece ABD'de 10 trilyon dolar büyüklüğe ulaşıldı'' şeklinde konuştu.
AvivaSa Emeklililk ve Hayat CEO'su Meral Eredenk, bireysel emeklilik sistemininde alınması gereken çok yol olduğuna dikkat çekerken yüzde 25'lik devlet katkısının sisteme büyük bir ivme kazandırdığını da belirtti. Eredenk, ''Bize göre yetersiz ama çok hızlı ilerlendiği de bir gerçek. 10 yıl için yapılan projeksiyonda 140 ile 150 milyar lira büyüklüğü hedefliyorduk. Geçen yıl önemli bir gelişme oldu, yüzde 25 devlet katkısı geldi. Devlet katkısı satışlarımızı ciddi oranda arttırdı. Hedeflenen 150 milyar liralık beklentiyi, 300 milyar liraya revize ettik'' dedi.
ING Emeklilik Genel Müdür Yardımcısı Çevik sektörün ulaştığı büyüklüğe ilişkin, ''Sistemde 4.4 milyon insan var, yaklaşık 25 milyar lira fon büyüklüğüne ulaşıldı. Büyüme oranı ise %3.45. Ancak 76 milyonluk bir ülkede sadece 4.4milyon kişinin sistemin içerisinde yeralması önümüzde çok yol alacağımız bir mesafe olduğunu gösteriyor'' şeklinde konuştu.
-"Bireysel emekliliğe en fazla ilgi 25 ile 45 yaş grubundan
Bireysel emeklilik sisteminde katılımcıların profiline bakıldığında 25 ile 45 yaş grubunun ağırlıkta olduğunu görüyoruz. Deniz Yurtseven, ''25 ile 45 yaş arasındaki katılımcıların, toplam katılımcıların yüzde 69'unu oluşturduğunu görüyoruz. Katılımcılara şehir bazında baktığımızda İstanbul çok öne çıkıyor.Katılımcıların yüzde30'u İstanbul'dan'' dedi.
Uzman ve sektör temsilcilerinin dikkat çektiği bir diğer konu ise bireysel emeklilikten yararlanan bir katılımcının düzenli gelen ekstresini dikkatli inceleyip biriken fonlarının hangi yatırım araçlarında değerlendirildiğinin takip etmesi gerektiği.
Hande Berktan
hberktan@bloomberght.com