Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in Başbakanı Li Keqiang, bazı temerrütler kaçınılmaz olsa bile, finansal risklerin tüm tistemi tehdit etmediğinden emin olması gerektiğini söyledi.

Pekin'deki parlamentonun yıllık toplantısının ardından konuşan Li, Çin'in finansal risklere çok dikkat ettiğini ve gölge bankacılığının arz ettiği tehlikeyi izlediğini söyledi. Li, belli bir seviye vermeden, hükümetin borç/GSYH oranının uluslararası olarak tehlike sayılan seviyenin altında olduğunu söyledi.

Liderler, Japonya'nın kayıp onyılına ve Asya'da finansal krize neden olmuş olan borçlardaki benzer bir artışı kontrol altına almaya çalışıyor. Ülkede ilk kez bir şirketin geçtiğimiz cuma temerrüte düşmesi ve yüksek getirili tröstlerden birinin kurarılması, ülkenin yüzde 7.5 olarak belirlediği büyüme hedefini tehdit ediyor.

Bazı bireyse vakaların önlenemez olduğunu dile getiren Li, "Sistemik ya da bölgesel finansal riskler olmadığından emin olmak için takibi güçlendirmeliyiz" dedi.

Credit Agricole'un verilerine göre, Çin'in hanehalkı, şirketler, finansal kuruluşlar ve hükümetinin toplam borcunun, gayrisafi yurtiçi hasılasına oranı 2007'deki yüzde 160 düzeyinden yüzde 226'ya çıktı.