Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brezilya'nın eski merkez bankası başkanı Arminio Fraga, hükümetin ekonomik teşvik programı karışımının enflasyonist olduğunu ve uzun süre devam edemeyeceğini ileril sürdü.

JPMorgan Chase&Co.'nun Highbridge Capital Management birimi tarafından 2010'da alınmış olan Gavea Investimentos Ltda.'nın kurucusu olan Fraga, "Mevcut politika karışımı sürdürülebilir olmayabilir" dedi.

Dilma Rousseff yönetiminin 2008'deki finansal krizden bu yana "kredi desteğiyle" talebi artırmaya çalıştığını ve bu noktada devlet kontrolündeki bankaların öneml rol oynadığını anlatan Fraga, merkez bankasının düşük ya da istikrarlı enflasyon olmadan agresif bir şekilde faiz indirimi yaptığını söyledi. Rousseff'in 5 Ekim'deki başkanlık seçimlerindeki rakiplerin biri olacağı düşünülen Aecio Neves'in danışmanlığını yapan Fraga, "Bu da öç alır gibi geri döndü" dedi.

Gösterge IPCA Endeksi'nin izlediği enflasyon Şubat'ta Ocak'taki yüzde 0.55'yen yüzde 0.69'e hızlanarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Yıllık enflasyon
yüzde 5.59'dan 5.68'a hızlandı.

Fraga, "Arz tarafından bir yanı gelmeden talep enflasyona akmaya devam etti ve aynı zamanda cari dengeyi de artıdan eksiye taşıdı" dedi.

Standard&Poor's Haziran'da Brezilya'nın kredi notu görünümünü negatif olarak belirledi ve Moody's de Ekim'de görünümü pozitiften, durağana indirdi.