Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:55'te güncellendi)

Ukrayna'dan ayrılma kararının oylanacağı Kırım'da bu haftasonu yapılacak referandumun öncesinde yatırımcıların güvenli varlık taleplerinin artmasıyla yen, dolar karşısında yükselişi beşinci güne taşıdı.

Estonya Savunma Bakanı'nın Rusya'nın doğu Ukrayna'yı işgal etmeye hazırlandığını söylemesiyle, Japonya para birimi 31 önemli para biriminin tamamı karşısında güçlendi. Dolar, ABD'de üretici fiyatları endeksinin Şubat ayında beklenmedik şekilde düşmesi ile zayıf seyrini sürdürdü. Güney Kore wonu Çin'de büyümenin yavaşlaması ile geriledi. Avustralya doları, Goldman Sachs Group Inc.'nin tahminlerini azaltması ile haftalık kayıp yaşamaya hazırlanıyor.

Londra'da bulunan Citigroup Inc. şef G-10 Döviz stratejisti Valentin Marinov, "Piyasalar Pazar günü yapılacak olan Kırım referandumu öncesinde savunmacı pozisyon almaya devam edecektir. Yen ve İsviçre frankı gibi güvenli varlıklar bundan olumlu etkilenebilir. Piyasa, önemli para birimleri karşısında kısa dolar pozisyonlarına doğru dönüyor" dedi.

Yen dolar karşısında yüzde 0.6 tırmanarak New York saati ile 08:35'te 101.25 yen olurken, bu haftaki kazancını yüzde 2'ye taşıdı. Yen euro karşısında ise yüzde 0.5 kazançla 140.56 yen oldu. Frank dolar karşısında yüzde 0.1 güçlenerek 87.37 centime seviyesine yükseldi. Euro dolar karşısında yüzde 0.1 prim yaparak 1.3884 dolardan işlem görüyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı ile Londra'da bir araya gelecek.

(15:55'te güncellendi)