Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Zeybekci: Türkiye artık kendi politikalarını üretmeli

Zeybekci: Türkiye artık kendi politikalarını üretmeli

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye'deki tüm ihracatçılar, Türkiye'nin sanayisi, hammaddesini kontrol etmek zorunda, hammaddesine egemen olmak zorunda" dedi

Giriş: 15 Mart 2014, Cumartesi 14:54
Güncelleme: 17 Mart 2014, Pazartesi 09:07

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye'deki tüm ihracatçılar, Türkiye'nin sanayisi, hammaddesini kontrol etmek zorunda, hammaddesine egemen olmak zorunda. Türkiye, enerji üretimini, kendi enerji üretimini sürdürülebilir bir şekilde garanti altına almak zorunda. Türkiye, tüketim alışkanlıkları ve dağıtım ağları ile ilgili artık kendi politikalarını üretmeli, ürettiği politikaları egemen kılmalı bu ekonomi dünyasında" dedi.

Zeybekci, Denizli İhracatçılar Birliği'nin (DENİB) EGS Park Denizli Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlediği 2013 Yılı İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, 1993'te Denizli'de İhracatçılar Birliği kurulsun kurulmasın tartışmaları ile teşekkül ettirilen DENİB'in aylık 10 milyon dolar, 20 milyon dolar ihracattan 170 milyon dolar, 200 milyon dolara çıktığını belirtti.

DENİB'in kayıtlarına göre yıllık 2 milyar 200 milyon dolara ulaşan Denizli ihracatının yaklaşık 3 milyar 450 milyon dolar civarında olduğunu ifade eden Zeybekci, şöyle konuştu:

"Bu Denizlimiz, Denizlili sanayicimizin, ihracatçımızın yaptığı ihracat. Dolaylı ihracatlarla beraber çok daha başka bir yerlere gidilebilir. Denizli'nin ihracatının ithalatı karşılama oranına baktığımız zaman da 1'e 30, yani yüzde 30 cari fazla veren bir şehiriz. Toplamda 6 milyar dolar civarında dış ticaret hacmi olan bir şehirden bahsediyoruz. 1980 yılında Türkiye'nin ihracatının 2 milyar dolar, ithalatının 2,5 milyar dolar olduğunu düşünürseniz, bundan 30 sene önce Türkiye'nin toplamda yaptığı ihracatı tek başına yapar hale gelmiştir Denizli. 2023 hedefi, yani 9 sene sonraki hedefi de 12 milyar dolar olarak koymuştur. Ama burada görmediğimiz bir şey, Denizli'nin bugüne kadar tekstille yaptığını bundan sonra çok daha farklı sektörlerle yapmaya başlamasıdır. Denizli, tekstilin yanında başka alanlara da geçecek. Denizli teknoloji yapmaya başlayacak. Denizli'de bugün yüksek teknolojide çok önemli kuruluşlar var, yakında çok hızlı bir şekilde onların geliştiğini göreceğiz. Denizli'de metal sektörünün, bakır ve kablonun, cam sektörünün, tarımın, işlenmiş tarım ürünlerinin, tarıma dayalı sanayide çok hızlı geliştiğini göreceğiz.''

Denizli'de turizmle, sağlık turizmi ile ilgili de hayallerinin olduğunu dile getiren Zeybekci, Pamukkale'ye gelen yılda yaklaşık 2 milyon turistten 2 bini kent merkezine gelmezken, kent merkezinde 10 milyon turisti çekmeyi hayal ettiklerini, bunu planladıklarını ve bunun üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Zeybekci, Denizli'de çalışan yaklaşık 180 bin sigortalının yanına bir o kadar da hizmet sektöründe, turizm sektöründe çalışanı planladıklarını söyledi.

-"Üretim bandında fasonculuk yaparak buraya geldik"

Denizli ile ilgili heyecanlarının bitmediği gibi Türkiye ile ilgili de heyecanlarının olduğuna işaret eden Zeybekci, hep Denizli'yi anlatmasının sebebi olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Denizli bugüne kadar tam Türkiye'deki bütün sektörlerin özelliklerini bünyesinde barındıran bir şehirdir. Edilgen bir ekonominin yaşadığı bir şehir haline geldik, yani hammaddesini üretmediğimiz, enerjisini başka yerlerden aldığımız, tüketim yani ürün dizaynını, moda tasarımlarını başkalarının yaptığı, dağıtım ağlarını başkalarının kontrol ettiği bir dünyada orta yerde üretim bandında fasonculuk yaparak buraya geldik. Çok büyük mesafe katettik. Bundan sonra Denizli olarak, Türkiye'deki tüm ihracatçılar, Türkiye'nin sanayisi, hammaddesini kontrol etmek zorunda, hammaddesine egemen olmak zorunda. Türkiye, enerji üretimini, kendi enerji üretimini sürdürülebilir bir şekilde garanti altına almak zorunda. Türkiye, tüketim alışkanlıkları ve dağıtım ağları ile ilgili artık kendi politikalarını üretmeli, ürettiği politikaları egemen kılmalı bu ekonomi dünyasında. Türkiye, bundan sonra, bugüne kadar dağınık olan bu coğrafyada başkalarının kontrol ettiği ekonomi ve finans dünyalarında dalgalanmak yerine, ecdadın bize emaneti olan kültür coğrafyası dediğimiz artık tüketim toplumu olmaya başlamış, Orta Asya, Kafkaslar, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Balkanlar, Avrupa'nın tamamı da içinde olabilir, olacak zaten oralara ayaklarını sağlam basıp sırtını dayayıp, bundan sonra 2023 hedefine doğru, dünyada layık olduğu hedefe doğru tüm hızıyla Türkiye inşallah geleceği planlayan bir ülke olacak. Bunu da sizlerle beraber yapacak, hep birlikte yapacağız.''

Bugünlerde yaşananları akıllarının kenarından bile geçirmemelerini, kafalarını takmamalarını isteyen Zeybekci, "Türkiye öyle artık bir kitap atıldı diye faizler yüzde 7 bin olacak ülke değil. Türkiye artık bir daha asla İMF'den gönderilen memurlarla dizayn edilecek bir ülke değil. Türkiye artık Dünya Bankasının gönderdiği uzmanlarla hükümetleri dağıtılıp hükümeti yönetilecek bir ülke hiç değil ve asla da olmayacak. Türkiye, Gazi Mustafa Kemal'in muasır medeniyet hedefi olarak gösterdiği o hedefi artık hamaset söylemin sözü olmaktan çıkarıp, bunu Bakanlar Kurulu kararı ile resmi bi devlet belgesi haline getirdi" diye konuştu.

-"Ocak ayı sanayiden gelen rakamlarla gerçekten bizi çok mutlu etti"

Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, sadece ödül almak değil ihracat yapmanın başlı başına Türkiye için bir gurur meselesi olduğunu belirtti.

İhracat açısından 2014 yılının güzel başladığını ifade eden Büyükekşi, ilk ay 9,6, ikinci ay yüzde 4,3 ihracat artışı olduğunu, iki ayın ortalamasının da 6,8 olduğunu kaydetti.

Denizli'nin iki aylık ortalama artışının yüzde 9'la ihracatta bir adım önde olduğunu gösterdiğini dile getiren Büyükekşi, şöyle konuştu:

"Bu yıl özellikle 166,5 milyar dolarlık bir ihracat hedefimiz var. Biz hep şunu söylüyoruz. İstemek yetmez. Hedefe ulaşmak için şiddetle arzulamak gerekir sözüne atıfta bulunarak yola çıkıyoruz. Bu yüzden hedefe ulaşmak bu yıl her zamankinden daha önemli. Ocak ayı sanayiden gelen rakamlarla gerçekten bizi çok mutlu etti. Özellikle geçen yılın aynı ayına göre sanayi üretim rakamının 7,3 artması ve son üç yılın en yüksek ocak ayı rakamına ulaştık. Bunu da inanıyoruz ki ihracattan gelen başarı ile gerçekleştirdik. Bu övgüyü hak eden de sizlersiniz, siz ihracatçılarsınız. Temennimiz bu motivasyonun yıl boyu devam etmesi. Özellikle kurların rekabetçi seviyeye gelmesi de bizim açımızdan son derece önemli. Piyasalarda geçici kısa dalgalanmalar olabilir. Ama biz uzun vadeli hedeflere odaklanıyoruz. Kesinlikle mücadele etmekten yılmıyoruz ve yılmayacağız. Her zaman 2023 hedefleri gibi vizyonumuzu hep yüksek tutacağız ve Allah'ın izniyle bu hedefe ulaşacağız. Biz inanıyoruz ki özellikle katma değeri artırarak, inovasyon Ar-Ge, tasarım ve markaya önem vererek önemli çalışmalar yapacağız. Yeni bir projeye adım attık, bu da inovalik. Özellikle Türkiye'deki firmaların inovasyon karnelerini çıkaracağız. 5 inovasyon kategorisinde Türkiye'nin inovasyon liderlerini belirleyeceğiz. Her kategoriden 3 firmayı inovasyon haftasında belirleyerek onları Avrupa'da Türkiye'yi temsil etmek üzere Avrupa'ya göndereceğiz. Ben sanayicilerimizi, ihracatçılarımızı bu yarışmaya katılmaya davet ediyorum. Bunun için 31 Mayıs sonuna kadar www.inovalik.com adresinden müracaat ederek ön kayıt yaptırmalarını rica ediyorum."

AA