Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le telefonla görüştüğü bildirildi.

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, yaptığı yazılı açıklamada, Merkel'in Putin ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Kırım'daki referandum ile Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliği konusu ile Ukrayna'daki güvenlik durumunun ele alındığı belirtildi.

Seibert, Merkel'in Ukrayna'nın Kherson bölgesinde Rus askerlerinin doğal gaz sevkıyatının yapıldığı tesisin kontrolünü almasını kınadığını ifade etti.

Şansölye Merkel'in Putin'e, Ukrayna'daki Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) varlığını genişletmeyi ve özellikle Ukrayna'nın doğusunda daha fazla gözlemci göndermeyi önerdiğini ifade eden Seibert, böyle bir kararın yarın Viyana'da yapılacak olan toplantıda hızlı bir şekilde onaylanmasını istediği kaydedildi.

Seibert, Putin'in bu girişimi olumlu değerlendirdiği ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a bu konuda yetki vereceğini ifade ettiğini belirtti.

Steffen Seibert ayrıca, Merkel'in görüşmede Putin'e, bir temas grubunun kurularak Rusya ile Ukrayna hükümetlerinin sorunların çözümü konusunda doğrudan görüşmeler yapmasının önceliğine ve gerekliliğine dikkat çektiğini kaydetti.

AA