Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları toplantısı sonrasında kabul edilen sonuç bildirisinde, "Ukrayna anayasasına aykırı olarak düzenlenen" Kırım'daki referandumun gayrimeşru olduğu belirtilerek, sonuçlarının tanınmayacağı bildirildi.

Referandumun kurallara uygun olarak yapılmadığının vurgulandığı bildiride, Rusya'nın Kırım'da giderek artan askeri yığınağının net işaretlerine ve Ukrayna hükümetinin davet ettiği Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilcilerinin bölgeye girişine izin verilmemesine dikkat çekildi.

Sonuç bildirisinde, "AB, geçen haftaki gelişmeler ışığında, topraklarının herhangi bir parçasının müstakbel statüsüyle ilgili girişimler de dahil olmak üzere Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığının altını kazıyan ya da tehdit eden eylemlerden sorumlu bireylere yönelik olarak, seyahat kısıtlamaları ve mal varlıklarının dondurulmasının da dahil olduğu ek önlemleri devreye sokma kararı almıştır" denildi.

AB'nin, Ukrayna ile Rusya arasındaki diyaloğu kolaylaştırmaya hazır olduğunun vurgulandığı belgede, "Rusya'dan krizi düşürecek adımlar atmasını, uluslararası taahhütlerine uygun olarak güçlerini derhal kriz öncesi sayılara indirmesini ve kışlalara çekmesini ve Ukrayna hükümetiyle doğrudan diyaloğa başlamasını ısrarla talep ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Mevcut gelişmeleri tersine çevirmek için hala zaman olduğunun altını çizen AB bakanları, "AB, tüm taraflarla yapıcı bir diyaloğa hazır" vurgusu yaptı.

AB, Rusya'dan Kırım'ı topraklarına katma yönünde adım atmamasını istedi.

Sonuç bildirisinde, Rusya'nın Ukrayna'daki durumu istikrarsızlaştırmaya yönelik herhangi bir başka adım atmasının uzun vadeli ekonomik sonuçlar doğuracağı uyarısında bulunuluyor.

AB, Rusya'ya kendisini diplomatik ve ekonomik olarak daha fazla izole etmektense AB ile stratejik ortaklık geliştirmeye geri dönmeye çağrısı yaptı.

Ukrayna'da acilen "uluslararası varlığa" ihtiyaç olduğunun vurgulandığı belgede, 21 Mart'ta Ukrayna ile Ortaklık Anlaşması'nın siyasi maddelerinin imzalanmasının beklendiği ifade edildi.

AB, Ukrayna'ya çeşitli alanlardaki destek taahhüdünü yineledi.

AA