Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama, Kırım'daki gelişmelere yönelik, başkent Washington'da bir basın toplantısı düzenledi.

Ukrayna'nın geleceğinin sadece Ukraynalılar tarafından belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Obama, "Kırım'da yapılan referandum uluslararası hukuka aykırı nitelikte. Hafta sonu Ukrayna'ya yönelik uluslararası birliğin varlığını gördük" dedi.

Obama Rus yetkililer hakkında yaptırımlar uygulanmasına karar verdiğini ve yaptırımların çerçevesini artıran yeni bir kararı imzaladığını bildirirken, Avrupa Birliği'nin de Rusya'ya karşı yaptırımları artırmasını beklediğini ifade etti. Krizle ilgili temaslarda bulunmak üzere gelecek hafta Avrupa'ya gideceğini söyleyen Obama, "Avrupalı müttefiklerimizle yaptırımları görüşeceğiz" dedi.

Rusya'nın da siyasi tansiyonu düşürecek adımlar atmasını beklediğini dile getiren ABD Başkanı, "Ukrayna politikasını sürdürmesi Rusya'yı yalnızlaştıracaktır" dedi. Ukrayna'ya destek verme konusundaki kararlılıklarını bir kez daha hatırlatan Obama, gerekli olan maddi yardımı da sağlayacaklarını belitti.

-Obama'nın yaptırım listesi

Başkan Barack Obama, Ukrayna'daki gelişmeler nedeniyle 7 Rus hükümet yetkilisine yaptırım getirdi. Bu yetkililerin isimleri şöyle: Vladislav Surkov, Sergey Glazyev, Leonid Slutsky, Andrei Klishas, Valentina Matviyenko, Dmitry Rogozin ve Yelena Mizulina.

Obama ayrıca "Ukrayna hükümetinin altını kazıması ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliği, güvenliği ve barışını tehdit eden politikalar izlemesi" gerekçesiyle eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in de aralarında bulunduğu Ukraynalı 4 kişiye daha yaptırım getirdi.

-Obama Putin ile görüştü

Obama, Rusya'nın Kırım'a asker göndermesinin küresel düzeyde kınamaları beraberinde getirdiğini dile getirerek, Kırım'daki referandumun da Ukrayna anayasasının ve uluslararası kanunların açık ihlali olduğunu ve bunun uluslararası toplum tarafından tanınmayacağını dün telefon görüşmesi yaptığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e de söylediğini dile getirdi.

Obama, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bugün de Rusya'nın ve Ukrayna'da olanlardan sorumlu olanların bedel ödemesini artırmaya devam etmek için bir dizi önlem açıklıyorum. Birinci olarak, iki hafta önceki imzaladığım başkanlık emir bağlamında Ukrayna hükümeti ile ülkenin toprak bütünlüğü ve egemenliğinin altını kazımaktan sorumlu belirli kişilere yaptırım getiriyoruz. Yaptıklarının sonuçları olduğunu açıkça gösteriyoruz.

İkinci olarak, yaptırımlarımızı genişleten yeni bir başkanlık emrini de imzaladım. Bununla bağlantılı olarak, Rus yetkililere, Rusya'da askeri alanda faaliyet yürüten şirketlere ve Rusya hükümetinin üst düzey yetkililerine malzeme desteği veren kişilere yönelik yaptırım getiriyorum. Eğer Rusya Ukrayna'ya karışmaya devam ederse, daha fazla yaptırım uygulamaya hazırız."