Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Borsa İstanbul 100 (BIST 100 ) endeksi haftanın ilk işlem gününü, 918,85 puanlık yükselişle 17 Şubat'tan beri gerçekleştirdiği en yüksek kapanış olan 64.197,78 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri önceki kapanışa göre ortalama yüzde 1,45 oranında değer kazanırken toplam işlem hacmi 1,6 milyar lira oldu. Geçen hafta olduğu gibi bugün de alıcılı bir seyir izleyen bankacılık endeksi yüzde 1,43, BIST Sınai endeks ise yüzde 1,17 oranında yükseliş kaydetti.

Güne alıcılı başlayan Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksi, ilk seansta en yüksek 64.311,15 puanı gördükten sonra gelen kar satışlarının 64.000 puan üzerinde karşılandığı görüldü. Analistler, Kırım Parlamentosu'nun "Bağımsız Kırım Cumhuriyeti"ni ilan etmesinin ardından ABD ve Avrupa ülkelerinden sınırlı yaptırımların geldiğini, bunun üzerine Rusya'dan gelecek açıklamaların öneminin arttığını belirtiyor.

Piyasaların yarın açıklanacak Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararı öncesinde bugün ABD'de açıklanan sanayi üretimi verisinin beklentilerin üzerinde gelmesinden moral bulduğunu ifade eden analistler, BIST 100 endeksinde 65.000 seviyesindeki güçlü direncinin gündeme gelebileceğini, olası düşüşlerde ise 63.000 ve 62.500 seviyelerinin destek olarak izleneceğini tahmin ediyor.

- Ekonomistler faizlerde değişiklik beklemiyor

Yarın açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) PPK toplantısına ilişkin gerçekleştirilen AA Finans beklenti anketine katılan ekonomistler, faiz oranlarında değişiklik beklemiyor.

Ankete katılan 18 ekonomistin sadece biri Merkez Bankasının bir hafta vadeli repo ihale faizinde, piyasa yapıcısı bankalara sağlanan fonlama faizinde, marjinal fonlama oranında ve borçlanma faiz oranında 25 baz puan artış beklerken diğerleri hiçbir değişiklik öngörmüyor.

TCMB, 28 Ocak'taki faiz artışının ardından şubat ayındaki PPK toplantısında da herhangi bir adım atmadı. TCMB'nin gecelik marjinal fonlama oranı yüzde 12'de, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11,5'te, borçlanma faiz oranı yüzde 8'de ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 10'da bulunuyor.

AA