Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD'nin yayımladığı büyüme raporuna göre 2013 yılının son çeyreğinde G20 ülkelerinde gayrisafi yurtiçi hasılada  artış hızı yüzde 0,8 gerçekleşerek, bir önceki dönemin yüzde 0,1 altında çıktı.

G20 ülkeleri arasında Çin'de yüzde 1,8'lik oranla en yüksek düzeyde büyüme sağlandı. Ülkedeki büyüme bir önceki çeyrekte yüzde 2,2 düzeyinde gerçekleşmişti. Çin'den sonra en yüksek büyüme ise yüzde 1,4'le Endonezya'da kaydedildi.

Kanada'da yüzde 0,7 oranında kaydedilen büyüme Japonya'da da bir önceki döneme göre değişmeyerek yüzde 0,2 düzeyinde gerçekleşti.

Güney Afrika, Avustralya ve Brezilya'da ise büyüme oranı bir önceki çeyreğe göre artış kaydetti.

Güney Afrika'da büyüme rakamları yüzde 0,2'den yüzde 0,9'a çıkarken, geçen dönem ekonomisi yüzde 0,5 oranında küçülen Brezilya yüzde 0,7 büyüdü.

ABD, Güney Kore ve İngiltere'de ise büyüme yavaşladı.

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de önceki dönemde yüzde 1 oranında gerçekleşen büyüme son çeyrekte yüzde 0,6 seviyesine geriledi. İngiltere'de önceki dönemde yüzde 0,8 düzeyinde kaydedilen büyüme son çeyrekte yüzde 0,7 oldu. Güney Kore'de ise önceki çeyrekte ise yüzde 1,1 oranında sağlanan büyüme son çeyrekte yavaşlayarak yüzde 0,9 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki dönemde büyüme kaydedemiş olan Fransa'da GSYH son çeyrekte yüzde 0,3 artış kaydederken, Almanya son çeyrekte yüzde 0,4 oranında büyüdü; 9 aydır büyüme sağlayamayan İtalya'da son çeyrekte büyüme rakamı ise yüzde 0,1 oldu.

2013 genelinde ise G20 ülkeleri büyüme ortalaması yüzde 2,8 oranında gerçekleşti.