Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nikel, Endonezya ihracat kısıtlaması sürerken ve Rusya'ya karşı yaptırım riskinin arzı düşüreceği beklentileriyle iki haftanın en sert yükselişini kaydetti ve boğa piyasasına doğru ilerliyor.

Üç ay vadeli metal kontratı Londra'da yüzde 2.2 kadar artışla ton başına 16,225 doları buldu ve Hong Kong saatiyle 10:47'de 16,205 dolardan işlem gördü. 15,942 dolarlık kapanış, 27 Kasım'ın kapanışının yüzde 20 üstüne tekabül edeceğinden boğa piyasası tanımlamasına uyuyor.

ABD ve Avrupa Birliği dün Rus ve Ukraynalı hükümet yetkililerini yaptırım uygularken, ABD, eğer Rusya Kırım'dan çekilmezse daha fazla yaptırım uygulayacağının sinyallerini verdi. Rusya'nın OAO GMK Norilsk Nickel dünyanın en büyük nikel üreticisi konumunda bulunuyor.

Tokyo merkezli Nihon Unicom Inc.'nin araştırma genel müdürü Hiroyuki Kikukawa, "Ukrayna ve Rusya arasındaki tansiyonun artmasıyla, bu tamamen arz endişesiyle alakalı," şeklinde görüş bildirdi.

Endonezya'nın yılbaşında metal cevheri ihracatı kısıtlamasına gitmesiyle nikel bu sene yüzde 17 yükseldi.

Londra'da bakır yüzde 0.8 artışla ton başına 6,531.75 dolar olurken, Mayıs vadeli bakır kontratları yüzde 1 yükselerek pound başına 2.981 dolar olarak kaydedildi. Şanghay'da Haziran vadeli kontrat yüzde 2.2 güçlenerek ton başına 45,170 yuana (7,306 dolar) çıktı.

LME'de alüminyum, kurşun, nikel, çinko ve kalay tırmandı.