Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:35'te güncellendi)

Avrupa hisseleri, Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı bölme niyetlerinde olmadıklarını açıklamasından sonra yükselerek 2 haftanın en dik artışını genişletti.

Kuoni Reisen Holding AG, 2013 karının analistlerin tahminlerinin üstünde gelmesiyle yüzde 8.2 tırmandı. SBM Offshore NV yüzde 6.3 ralli yaptı. Cairn Energy Plc, geri alım programını erteleyeceğini söylemesinden sonra 10 yıldan uzun sürenin en düşüğüne geriledi. Scania AB, yönetim kurulunun Volkswagen AG'nin teklifini reddetmesinden sonra yüzde 2.1 geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi erken saatlerde yüzde 0.5 kadar kayıptan sonra, yüzde 0.6 yükselerek günü 327.93 puandan tamamladı. Endeks dün yüzde 1.1 arttı ve Ocak'tan bu yana en büyük haftalık düşüşten toparlandı.

"Piyasanın duymak istediği sözler Putin'in Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı duyduğu, Kırım ile tatmin olduğu ve daha fazlasına ihtiyacı olmadığıydı," diyen İsviçre merkezli Luzerner Kantonalbank AG'nin traderı Benno Galliker, "Bu sözler duyuldu ve şu an derin bir nefes alıyoruz," diye ekledi.

Putin 16 Mart tarihli Kırım referandumunda yüzde 97'nin Rusya'ya katılmayı kabul etmesinden sonra ülkesinin doğu Ukrayna'yı işgal etmeyeceği sinyallerini verdi. ABD ve Avrupa Birliği Rus ve Kırımlı yetkililere yaptırım uyguladı ve daha fazla yaptırım tehdidinde bulundu.

(20:35'te güncellendi)