Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

PineBridge Investments LLC ve Firebird Management LLC'ye göre, Rus hisselerindeki sıçrama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kırım'ı ilhak etmek için harekete geçmesiyle kısa ömürlü olabilir.

Avrupa Birliği ve ABD Rus yetkililerini hedef alan yaptırımları açıkladı ve ABD Başkanı Barack Obama da Kırım'dan çıkmaması hâlinde Rusya'nın çok daha fazla cezalarla karşı karşıya olacağını söyledi. Kırım'ın 16 Mart'taki referandumda yüzde 96 oy oranıyla Rusya'ya katılmaya seçmesinin ardından Putin bugün yasakoyuculara konuşacak.

Referandum esnasında yatırımcıların endişe ettiği türde bir şiddetin olmaması üzerine, ABD'de işlem gören Rus hisselerinin göstergesi Bloomberg Rusya-ABD Endeksi dün 2 haftanın en büyük sıçramasını yaptı ve Micex Endeksi de 2010'dan bu yanaki en düşüğünden sıçradı. Micex geçtiğimiz hafta Putin'in Ukrayna'ya askeri müdahalesinin Rusya'nın ekonomik yavaşlamasını derinleştireceği endişesiyle ayı piyasasına girdi. Bu yıl yüzde 15 düşen Micex Endeksi bugün Moskova saatiyle 11:03 itibariyle yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu.

Putin'in Kırım'ın ilhakını er yada geç onaylayacağına dair işaretler olduğunu ve bu gerçekleştiğinde piyasanın düşüşe geçeceğini öngören New York'taki Firebird'ün kurucu ortaklarından Ian Hague, "İlhak, ABD ve Avrupa Birliği'nin daha zarar verici yaptırımlar uygulamasına neden  olacak. Rusya bundan kurtulamaz" dedi.

Bloomberg Rusya-ABD Endeksi 2 gündür süren rallisini yüzde 4.1'e geliştirdi. Ülkenin en büyük bankası OAO Sberbank yüzde 5.7 değerlenerek 8.83 dolara çıktı. Telefon şirketi Rostelecom yüzde 8.9 ile Ağustos 2011'den bu yana en büyük sıçramasını kaydederek 14.22 dolara çıktı.