Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ukrayna Devlet Başkanı ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, Kırım referandumuyla ilgili gelişmelere yönelik ülkesinin görüşmelere hazır olduğunu ancak hiçbir zaman toprak ilhakını kabul etmeyeceklerini belirtti.

Televizyondan halka seslenen Turçinov, Ukrayna için zor bir dönem olduğunu, Rus askerlerinin Kırım'ı silah atlında tutarak Ukrayna'nın hiçbir zaman tanımayacağı sözde referandum ile saldırganlığını gizlediğini belirtti. Turçinov, Kırım'ın bloke edilmesinin geçici olduğunu ve Ukrayna ile tümden ayrılmasına yol açmayacağını kaydederek, "Biz müzakerelere hazırız ancak hiçbir zaman toprak ilhakını kabul etmeyeceğiz" ifadesini kullandı.

Turçinov, Ukraynalılara Rus halkının değil, Rus siyasi yöneticilerini karşı çıktığını ifade eden Turçinov, "Bizim kurmak istediğimiz demokratik, Avrupalı, başarılı ve kalkınmış bir Ukrayna'dan, Kremlin korkuyor" diye konuştu. Ancak bunun Ukrayna halkının özgür bir ülkede yaşama hevesini kıramayacağını ve bu zorlukların Ukrayna halkını daha da güçlü kıldığını kaydeden Turçinov, ülkedeki zorlu ekonomik duruma rağmen, hükumetin ordu ve milli muhafız birliği için mali kaynak bulmaya gayret gösterdiğini ve bu çerçevede devlet harcamalarını azalttıklarını belirtti.

Ukrayna halkının, evini korumaya hazır büyük bir aile gibi birleşmesi gerektiğini, böylesine zorlu dönemde birbirini desteklemesi, saldırganlığa karşı aynı safta yer alması gerektiğini kaydeden Turçinov, saldırganların ise Ukrayna'daki gerginliği daha da tırmandırmak, iç savaş çıkarıp ülkeyi küçük düşürmek için elinden gelen her şeyi yaptığını belirtti. Turçinov, bu çerçevede ülkedeki her türlü yasadışı eylemin devlete karşı suç işlemek olarak görüleceğini ve yasalar çerçevesinde cezalandırılacağını kaydetti.

AA