Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:30'da güncellendi)

Standard & Poor's 500 Endeksi, ABD'nin ekonomik gücüne olan iyimserlik ile zirve rekoruna yükseldi. Gelişen piyasa hisseleri, Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerinin son beş haftanın en büyük artışını yaşamasından destek bularak yükseldi.

S&P 500 Endeksi New York saati ile 09:45'te yüzde 0.5 yukarıda seyrederken, tüm zamanların en yükseğinde. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.4 ilerlerken Hong Kong'ta Hang Seng China Enterprises Endeksi yükselişe öncülük etti. Moskova'da Micex Endeksi, Avrupa Birliği'nin (AB) ABD'nin yaptırım artırımını takip etmesi sonrsında yüzde 1.9 geriledi. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizi büyük bir değişiklik yaşamayarak yüzde 2.77 olurken, altın yüzde 0.6 ilerledi.

ABD hisseleri, beklenenden iyi gelen ekonomik verilerin gösterge faiz oranını gelecek yıl ortalarında artırılabileceği endişelerini bastırması ile, bu hafta yüzde 2.1 yükseldi. AB yaptırım uyguladığı önde gelen Rus kişilerin litesini genişletirken, Fitch Ratings Ltd. de S&P'nin ardından Rusya'nın kredi notu görünümünü negatife düşürdü.

Kopenhag'ta bulunan Nordea Bank AB kıdemli stratejistlerinden Henrik Drusbjerg, "Güven olumlu ve ABD ekonomisinin büyümesine yönelik genel beklenti iyi durumda. Büyüme seviyesi hâlâ yatırımcıların endişe duyduğu temel şey durumunda" dedi.

S&P 500 dün, öncü göstergeler ve Philadelphia Fed endeksinin beklentinin üzerinde yükselmeleri ile yüzde 0.6 ilerledi. Haftalık bazda ise endeks yüzde 0.6 kaybederken, ABD Hazine tahvilleri ise bir önceki gün Fed Başkanı Janet Yellen'ın bu sonbaharda tahvil alımlarını sonlandırabileceklerini ve bundan 6 ay sonra da faiz artırımına gidilebileceğini söylemesiyle yükselmişti.

(16:30'da güncellendi)