Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:50'de güncellendi)

Altın, Rusya, Batı ve Ukrayna arasındaki anlaşmazlığın tekrar yükselmesi ile güvenli varlıklara talebin artması sonrasında yükseldi.

Rusya Kırım'ı ihlak etmeyi tamamlarken, Avrupa Birliği ve Ukrayna arasında bir ittifak imzalandı. ABD Başkanı Barack Obama dün, Rusya'ya yönelik yaptırımları genişlettiğini açıklamıştı. Altın son dört günde gerilerken, düşüşe neden olan etkenlerden biri de Fed Başkanı Janet Yellen'ın ABD faiz oranlarının artırılacağı ile ilgili tahmini yorumları oldu.

Chicago'da bulunan R.J. O’Brien & Associates kıdemli emtia brokerı Phil Streible, "Güvenli limanlar satıcılı seyrediyor. Güven olumsuza dönmüştü, bu yüzden bugünkü hareket geçici olabilir" dedi.

Haziran vadeli altın kontratları Comex'te yüzde 0.4 yükselerek New York saati ile 11:58'de ons başına 1,336.50 puan oldu. Düne kadar, fiyatlar bu yıl yüzde 11 yükseldi.

Altın son dört günde yüzde 3.5 kaybetti. Yellen 19 Mart'ta ABD'de gösterge faiz oranının tahvil alım programı sona erdikten altı ay sonra artırılabileceğini söyledi. Alımların bu sonbaharda sona ermesi bekleniyor.

17 Mart'ta Kırım'da tansiyonun yükselmesiyle altın 1,392.60 dolar ile altı ayın en yükseğine tırmanmıştı.

Altın 2013 yılında, ABD hisselerindeki ralli, düşük seyreden enflasyon ve bazı yatırımcıların güvenini kaybetmesi ile, yüzde 28 gerileyerek 1981'den bu yana en kötü yıllık performansı gerçekleştirdi.

Fed bu hafta içindeki Mart ayı toplantısında tahvil alımlarını 10 milyar dolar daha azaltarak 55 milyar dolara düşürdü.

Altın fiyatları, Fed'in piyasaya 2 trilyon dolardan fazla para akışı sağladığı Aralık 2008 ile Haziran 2011 arasında yüzde 70 ralli yaptı.

Mayıs vadeli gümüş kontratları yüzde 0.3 gerileyerek ons başına 20.37 dolara düştü. Fiyatlar Eylül ortalarından bu yana en büyük haftalık düşüşe hazırlanıyor. Ayrıca gümüş, üst üste beşinci günde de gerileyerek son dört ayın en uzun kayıp periyodunu kaydediyor.

(18:50'de güncellendi)