Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Brezilya'nın kredi notunu ağır büyüme ve artan borç seviyesi gerekçesiyle BBB'den BBB-'ye indirdi

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's, Brezilya'nın kredi notunu BBB seviyesinden BBB-'ye indirdi. Reyting kuruluşu, not indirimine gerekçe olarak, Brezilya'nın ağırkanlı büyümesi ve genişlemeci mali politikanın borç seviyesini artırmasını gösterdi.

Diğer yandan Brezilya'nın BBB-'ye indirilen notu, hâlen "yatırım yapılabilir" seviyeye işaret etti. En düşük yatırım yapılabilir nota sahip olan Brezilya'nın notu, ülkenyi İspanya ve Filipinler ile aynı düzeydeydi.

S&P'ye göre Brezilya'nın kredi notu, hâlen TÜrkiye'nin bir basamak üzerinde seyrediyor.

Ülkenin 2.15 milyar dolar değerindeki 2023 vadeli tahvillerinin getirisi geçtiğimiz yıl yüzde 1.01 tırmanarak yüzde 4.26'ya çıktı.

S&P'nin indirimi, Latin Amerika'nın en büyük ekonomisinin 10 yıldır süren not artırım döneminin de sonunu ilan etti. Mali hesaplar ve ekonomi politikasının kredibilitesindeki negatifliklerle birlikte hükümetten gelen karmaşık sinyaller, not indirimini tetikledi. Brezilya'nın büyümesinin bu yıl, 2013'teki yüzde 2.3'ten yüzde 1.8'e gerileyebilir.

Not indiriminin mali kaymalar, ağırkanlı büyüme esnasında mali yönetimin zayıf olacağı düşüncesi, Ekim'deki başkanlık seçimlerinden önce politikaları düzenleme yeteneğinin kısıtlanması ve Brezilya'nın dış hesaplarındaki zayıflamaları yansıttığını ifade eden S&P, "Bu faktörler hükümetin dış etkiler karşısında hareket alanının daraldığına dikkat çekiyor" dedi.