Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa ve ABD, Rusya'ya Ukrayna'nın birliğini tehdit etmesine karşı uyarılarına devam ederken, Uluslararası Para Fonu ve Ukrayna kurtarma anlaşmasını ilan etmeye hazırlanıyor.

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenuk dün gece yarısı, ön anlaşmanın sağlanmak üzere olduğunu dile getirdi. Ukrayna Maliye Bakanı Oleksandr Shlapak bu hafta, azalan rezervler ve 2008'den bu yana 3. kez resesyon ile karşı karşıya kalan Ukrayna'nın IMF'den 15 ila 20 milyar dolar kredi istediğini söyledi.

Rusya yanlısı devlet başkanı Viktor Yanukoviç'in geçtiğimiz ay azledilmesinin ardından değişen Ukrayna bakanlar kurulu,  Rusya'nın askeri istila riskiyle karşı karşıya hâlde ülkede 4 aydır devam eden siyasi krizin ardından ülkede istikrar sağlamak istiyor. Öte yandan IMF'nin euro krizi boyunca Yunanistan ve İspanya'dan talep ettiği  gibi protestoları tetikleyen ve hükümetleri deviren kemer sıkma uygulamalarına benzer tedbirlerin Ukrayna'dan da istenmesi ülkede daha fazla huzursuzluk ortamına neden olabilir.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble dün Almanya'nın Duisburg kentinde, Yunanistan'daki istikrarlılaştırmanın, Ukrayna için modek olabileceğini dile getirerek, "Ukrayna'da istikrar sağlamamızı gerektiren bir duruma gelirsek, Yunanistan deneyiminden çok fazla yararlanacağımız nokta var" dedi.