Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Baş dönmesi egzersizle yenilebilinir mi?

Baş dönmesi egzersizle yenilebilinir mi?

Uzmanlar; egzersizin, hem baş dönmesinin oluşumunu engellediğini hem de buna karşı vücudun direncini artırdığını belirtiyorlar

Giriş: 27 Mart 2014, Perşembe 12:55
Güncelleme: 27 Mart 2014, Perşembe 12:57

Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süber Dikici, egzersizin hem baş dönmesinin oluşumunu engellediğini hem de vücut direncini artırdığını belirterek, "Birey, bir daha aynı durumla karşılaştığında ne yapacağını biliyor" dedi.

Dikici, "vertigo, migren, epilepsi, tansiyon, kolestrol" gibi rahatsızlıkların tetiklediği baş dönmesinin, toplumda sık karşılaşılan klinik durum olduğunu, özellikle 40 yaş üstünde daha da sıklaştığını söyledi.

Dikici, baş dönmesinin birçok hastalığın belirtisi olduğunu, en önemli şikayetlerin, sersemlik ve ayakların yerden kesilme hissi olduğunu kaydetti.

- "İlaçlar olumsuz etkiliyor"

Baş dönmesii sebebiyle doktora başvuran hastaların kullandığı ilaçların bazı hastalıkları tetiklediğine dikkati çeken Dikici, şöyle konuştu:

"Bu rahatsızlıkta en sık gözlediğimiz sebep, bu hastaların çok fazla ilaç kullanmaları. A hekimine gidiyor bir ilaç, B hekimine gidiyor, başka ilaç, başka hekimde değişik ilaç. Bir bakıyorsunuz, torbasında çeşit çeşit ilaçlar. Bir süre sonra almış olduğu ilaçlar etki yerine hastaya zarar veriyor. Tanı konulduktan sonra belli bir süre hastaların ilaç kullanmaları ama bu sürenin çok uzun tutulmaması gerekiyor. Belki iki-üç hafta kullanılmalı, daha sonra aşamalı azaltılması veya kesilmesi gerekiyor çünkü vücudun baş dönmesine karşı refleks iyileştirme mekanizması var.

Bu ilaçlar çok kullanılırsa o mekanizma bertaraf edilmiş olur. Dolayısıyla vermiş olduğumuz ilaçlar tedavi sürecini olumlu yönde etkileyecekken, olumsuz yönde etkilemiş oluyor."

- "Baş dönmesi egzersizle aşılabilir "

Dikici, baş dönmesi şikayet edenlerin ilaç yerine uzmanların verdiği programlara riayet etmelerinin hem sağlık hem de hastalığının tekrarı halinde müdahale açısından daha verimli çözüm olduğunu vurguladı.

"Hastaların, hekimlerin baş dönmelerine yönelik verdiği egzersiz programlarına düzenli uymaları gerekiyor" diyen Dikici, sözlerini şöyle tamamladı:

"Egzersiz, hem baş dönmesinin oluşumunu engelliyor hem de olabilecek baş dönmelerine karşı vücudun direncini artırıyor. Birey, bir daha aynı durumla karşılaştığında ne yapacağını biliyor. Baş dönmesi, çok basit bir egzersizle düzelmesi mümkün rahatsızlık olabileceği gibi, beyinde tümör gibi rahatsızlık olarak da karşımıza çıkabiliyor.

Vücudumuzun hepsi denge içinde. Bu dengeyi bozduğumuzda vücudumuz sinyal veriyor. 'Yolunda gitmeyen şeyler var, tedbirini al' şeklinde. Sağlıklı yaşamın gereği için kişilerin ellerinden geleni yapması gerekiyor."

AA