Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Global temettü miktarı 2013’te 1 trilyon doları aşması hisse senedi yatırımcısına ilaç gibi geldi. Ama bunun devamlılığı da önemli. 2009 yılı rakamları 717 milyar $ olan global temettü ödemeleri, günümüze kadar %40’lık bir artış yaşadı. BIST 100 , temettü verimliliği denilince gelişen ülkeler arasında öne çıkan endeksti. Ancak aşağıdaki grafikte de görüleceği üzere artık MSCI gelişen ülkeler endeksiyle kafa kafaya gelmiş durumda. Temettü verimliliğinde geçen yıl öne çıkan BIST 100 hisseleri Türk Telekom, Tüpraş, Tofaş, Doğuş Oto ve Aksa olurken, bu hafta BIST 100’e temettü etkisi damgasını vurdu.



Dün temettü ödeyenler, brüt %1,7 temettü verimliliği ile Akbank, brüt %2,7 temettü verimliliği ile TSKB, brüt %9,3 temettü verimliliği ile Türk Traktör, brüt %6,8 temettü verimliliği ile Ak Sigorta, brüt %3,8 temettü verimliliği ile Teknosa’yı sıralanırken, bugünün temettü verenleri ise %2,6 temettü verimliliği ile İş Bankası ve %3,7 temettü verimliliği ile Arçelik oldu. Yarın ise %3,5 temettü verimliliğindeki Tüpraş bekleniyor. Bugün gelen haberler arasında ise Ereğli Demir Çelik’in Olağan Genel Kurul Toplantısında Yönetim Kurulu’nun hisse başına 0.2342857 TL brüt nakit temettü dağıtma önerisi Genel Kurul’da onaylandı. Bunun 15 Aralık 2014’e kadar tek seferde ödenmesi planlanıyor. Temettü verimliliği ise %8,5.  Bu haftanın geri kalanında temettü ödeyecek hisseler arasında Sabancı Holding, Yapı Kredi, Tofaş ve Koza Altın’ı sıralayabiliriz.

Temettü BIST 30 Nisan vadeliyi BIST 30 spotun üzerine çıkarır mı?

Hafızalarımızı tazeleyelim, bir süredir BIST 30 vadeli sözleşmeleri spot endeksinin altında işlem görüyor. Hafta başından bu yana temettü ödemeleriyle birlikte bu farkın kapandığını görüyoruz. Gedik Yatırım’dan Nuri Sevgen’e göre, “Başlayan temettü ödemeleri ile bu fark dün 900 puan civarına düşerken, bugün yapılacak İSCTR ve ARCLK temettü ödemeleri ile 187 puan daha düşecek. Bu hafta Cuma'ya kadar yapılacak temettü ödemeleriyle birlikte toplam 346 puan daha endeksten düşecek. Yani bu hafta boyunca endeksten toplamda 700 puana yakın düşüş olacak.” Bununla beraber buradaki soru “BIST 30’un altında işlem gören BIST 30 Nisan vadeli sözleşme fiyatı bu hafta spotun üzerine çıkmaya başlar mı?” Bir yandan bu temettü ödemeleriyle çıkar diyenler varken, diğer taraftan da temettü farkından doğacak olan bu farkın, çok fazla spotun üzerine çıkamayacağı düşüncesi mevcut. Bunun ana sebebi de piyas tarafından spottaki momentum olarak gösteriliyor.

Ayşe İyigündoğdu
BloombergHT Araştırma
aiyigundogdu@bloomberg.net