Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de ADP özel sektör istihdam verisi Mart'ta son üç ayın en büyük artışını kaydederek, iş gücü piyasasının kötü hava koşulları ardından toparlandığına yönelik kanıtlara bir yenisini ekledi.

Şirketler Mart ayında 191,000 işe alım yaparken, Şubat rakamları 178,000 artış şeklinde revize edildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı 195,000 artış seviyesindeydi. 38 ekonomistin tahminleri 150,000 ile 275,000 aralığında değişiklik gösterdi.

Veriler, şirketlerin bu yıl başında zorlu kış şartları nedeni ile yaşanan düşüşün ardından, havaların ısınması ile birlikte taleplerin güçleneceği yönünde güvenlerinin arttığını ortaya koyuyor. İstihdamda yaşanacak daha fazla ilerlemenin ise, ekonominin yüzde 70'ine yakın bir bölümünü oluşturan hanehalkı harcamalarını artıracağı düşünülüyor.

New York'ta bulunan Deutsche Bank Securities Inc. ekonomistlerinden Brett Ryan, "Verilerde umut ettiğimiz toparlanmayı görmeye başladık. Bu durum politika yapıcılara, piyasanın son birkaç ayda yaşanan zayıflığın hava şartları nedeniyle olduğu ve kaygı verici bir şey olmadığına yönelik güven duyduğunu gösterecektir" dedi.

ABD'de tarım dışı istihdam verisi Çalışma Bakanlığı tarafından 4 Nisan Cuma günü açıklanacak. Ekonomistler tarım dışı istihdamın Mart ayında 200,000 artacağı tahmininde bulunuyor.