Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

35 yıldaki 3 büyük nükleer kaza, dünya genelinde nükleer sektörü felaketleri önleyebileceğini hayal etmeyi bırakıp, bunu nasıl kontrol altına alabileceğine odaklanmaya zorluyor.

Dünya genelinde planan 176 yeni reaktörün yarısı, ABD'deki felaket olduğunda nükleer santrallere sahip olmamış ülkelerde inşa edilecek. Three Mile Island reaktöründe 1979'da ve Çernobil'deki santralde de 1986'da patlama meydana geldi.

Çin ve Hindistan, Fukushima'daki reaktördeki erimenin 2011'de radyasyon sızıntısından ötürü çok büyük tahliyeye neden olmasına rağmen nükleer enerjiye geçmeye hazırlanırken, bilimadamları bir sonraki nükleer enerjinin kapıda olduğunu ve daha önce hiç nükleer deneyimi olmamış bir ülkede meydana gelebileceği konusunda uyarıyor.

Teknolojik ilerlemeler tarafında ne yapılırsa yapılsın, kazaların bir yerde mutlaka meydana geleceğini söyleyen Berkeley'deki University of California'nın Nükleer Mühendislik Departmanı profesörlerinden Joonhong Ahn, "Radyasyon sızıntısı, bulaşması ve insanların tahliyesinin sonuçları "net ve çok açık". Bu da hükümetler ve vatandaşların da hazırlıklı olması gerektiği anlamına geliyor" dedi.

Almanya gibi, bazı Avrupa ülkeleri Fukushima felaketi sonrasında nükleer enerjiden vazgeçerken, Asya'daki nükleer enerji faaliyetleri, kömürün bir alternatifi olarak hızlanıyor. Dünya Nükleer Birliği'ne göre Çin'de inşaat hâlinde 28 reaktör bulunurken, Rusya, Hindistan ve Güney Kore de 21 tane daha yeni reaktör inşa ediyor.