Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

UBS AG'nin çalışmasına göre, Fed'in artan önümüzdeki yılki faiz artışı ihtimali, ABD ekonomisini yavaşlatmak yerine, destekleyecek.

Ekonomist Drew Matus'un 31 Mart tarihli raporuna göre sıfıra yakın faiz ve düşük volatilitenin şirketlerin yatırım güdüsünü azaltmasının ardından şirket alım ve birleşmeleri ve sermaye harcamaları, daha sıkı para politikası beklentisiyle artacak.

Faizlerin artacağı beklentisinin yardımcı olabileceğini savunan Matus, "Düşük faizler yalnızca yatırım kararlarını erteletmekle kalmıyor, aynı zamanda şirket yatırımlarına zarar verici olabilecek davranışları teşvik ediyor" dedi.

Matus, düşük faiz dönemlerinde hisse yatırımcılarının genellikle hisse geri alan ve temettü ödeyen şirketleri tercih ettiğini, bu durumun CEO'ları nakitlerini bu şekilde kullanmaya teşvik ettiğini söyledi.

Matus, "Sonuç açık-- düşük sermaye ekipmanı harcamaları" dedi.

Eski bir New York Fed ekonomisti olan Matus, Fed'in önümüzdek yıl faiz artıracağı beklentisinin geri alım ve temettü kazançlarını azaltarak, bu yıl sermaye yatırımlarını daha cazip hâle getirebileceğini ifade etti.