Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin geçtiğimiz yılki reflasyon kampanyası istihdam piyasasına 1991'den bu yana en çok kadının katılması imkanı tanıdı. Ancak Abe şimdi de sınırlı kazançları olan eşlere sunulan vergi yardımları azaltmayı planlıyor.

Abe yönetimi 14 milyon evli işçiye vergisiz 1.03 milyon yen kazandırmış olan vergi muafiyetlerini gözden geçiriyor. Mali gelirin 600 milyar yenine mal olan muafiyetler bazı kadınların daha uzun saatler çalışmasına ve Japonya'nın daralan istihdam piyasasını desteklemeye yardımcı olabilir.

Erkeklerin çalışıp, kadınların evde kaldığı geleneksel aile yapısının bozulduğunu söyleyen Tokyo'daki Sumitomo Mitsui Asset Management Co.'nun başekonomisti Akiyoshi Takumori, "İstihdam piyasası daralıyor ve göçmen kadınların çalışması ihtiyacı artıyor" dedi.

Çocuk bakımı imkanlarına girişin artırılması olmadan bu adımın atılması ise, 15 yıl süren deflasyon döneminin ardından artan yaşam maliyetleri ve 1997'den bu yanaki ilk vergi zammı ile karşı karşıya kalan hanehalklarının yükünü artırabilir. Bu durum, büyüme ve istihdam piyasasındaki dinamizmi desteklemek ile dünyanın en büyük borç yükünü kontrol altına alma arasında kalan  Abe'nin ikilimini ortaya koyuyor.

Japonya'da çalışan kadınların sayısı geçtğimiz yıl 470,000 ile 1991'den bu yana en büyük artışını kaydederek 27 milyon kişiye tırmandı.