Analiz: "İstihdam" gelişen ülkelere mola verdirtir mi?
ABD cephesinden gelecek istihdam rakamlarına gelişen ülke varlıkları ne kadar hazırlıklı?
Gelişen ülkelerin son 10 gündeki göz kamaştırıcı performansının ardından, nefesler tutuldu, “ABD cephesinden gelecek istihdam rakamlarına gelişen ülke varlıkları ne kadar hazırlıklı?” Onu irdelemeye çalışıyoruz. ABD Makro datalardaki kötü sürpriz beklentisine rağmen ABD verim eğrisinin yukarı geldiğini görüyoruz. Aşağıdaki grafikten de görülebileceği gibi, ABD makro ekonomi sürpriz endeksi Temmuz 2012’den bu yana en düşük noktasında. ABD 1Y5Y forward oranları da piyasanın şu an için “sözle yönlendirme” anlamında rahat olduğuna işaret ediyor. Bu bize gösteriyor ki, gerçekleşebilecek ABD makro dataları yukarı yönlü gerçekleşirse, ABD tahvil getirileri hali hazırdaki işlem seviyelerini kırabilir. Bu noktada parasal genişlemenin bitiminin ardından 6 aylık süreçte faizlerin artırılacağı fiyatlaması da önemli. Burda hava koşullarından kaynaklı, piyasaların gerçekleşecek rakamları göz ardı etme ihtimali de var.
Bu neden bugün beklenen tarım dışı istihdam datası ABD ekonomisinde beklenen toparlanmaya işaret etmez ise, gelişen ülkelerdeki “carry” rallisinin devamına destek olabilir. Bir taraftan da dikkat edilmesi gereken bir husus daha var o da. Greenspan ve Bernanke’nin piyasa dostu tonundan, Yellen’ın daha istihdam piyasası dostu tonlaması. Her ne kadar bu tonlamadaki ince değişim belki daha güvercin tarafa işaret etmez ama yine de daha az piyasa dostu olmasına ilişkin soru işareti uyandırır. Fed üyelerinden finansal stabilite ve balon konusunu en iyi özümseyen kişi olan Stein’in istifasına anlam yüklenmeye başlandı bile.
Yukardaki tablo ise Bloomberg üzerinde ekonomistlerin ortalama Tarım dışı istihdam beklentisini gösteriyor. 150 bin en düşük beklenti olmakla birlikte en yüksek beklenti Deutsche Bank’ın 275 bin beklentisi. Veri öncesi 5’li kırılgan diye adlandırdığımız ülke hisse senetlerinde kar realizasyonları görülürken, BIST 100 hem yurtiçindeki faiz indirim açıklamaları ve munzamlara ödenecek faizin piyasanın beklediği kadar olmayacağı öngörüsüne rağmen iyimserliğini koruyor. Dolar endeksinin yönünü yeniden yukarı çevirmesinin ardından gelişen ülke kurlarında da kayıplar hakim. Beklentilerin altında gelecek veri “iyidir” algılaması sanki bu tarımdışı istihdam rakamı için geçerli değil gibi gözüküyor. İş Yatırım’dan Şant Manukyan’a göre “150-160 bin civarı bir tarımdışı istihdam datasıi FED nötr olabilir ancak 100-120 bin gibi bir rakam kış bahanesi ile bile olsa kötüdür ve böyle bir rakamın üzerine endekslerde uzun pozisyona gitmeyi tercih etmem.” Piyasa algılamasına göre 200-250 BİN civarı oluşabilecek bir rakam gelişen hisse senetleri üzerindeki risk iştahını artırıcı yönde olabilecekken, 250 bin üzeri oluşabilecek bir rakam ki, 275-300 binlik bir rakamın hem gelişen ülke hisse senetlerine destek olmayıp, faiz artırım beklentilerini ön plana çekilmesi şeklinde yansıma ihtimali var. 200 bin üzeri oluşabilecek bir rakamın etkisi ağırlıklı olarak 10 yıllıkları etkilemesi açısından o taraftaki olası bir yükseliş hisse senetlerine olumsuz yansıyabilir. Hafta içi açıklanan ISM Hizmet endeksine baktığımızda 55,3’lük rakam beklentilere paraleldi. İstihdam alt endeksinde 47,5’tan 53,6’ya zıplama ise tarım dışı ile birebir bir uyumlu tablo çizmese de iyi bir sinyal olarak sunulabilir.
Ayşe İyigündoğdu
BloombergHT Araştırma
aiyigundogdu@bloomberg.net