Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya yanlısı silahlı ayrılıkçıların, Ukrayna'nın doğusundaki 3 şehirdeki hükümet binalarını işgal ederek, gerilimi yeni bir seviyeye tırmandırmasının ardından Ukraynalı liderler ülkelerinin "paramparça olma" riski ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk kentinde, kendilerini “Donetsk Halkı Cumhuriyeti” olarak tanımlayan ayrılıkçıların tek taraflı ilan ettiği Yasama Rusya'ya Donbass bölgesine asker konuşlandırması çağrısında bulunarak, 11 Mayıs'a kadar Rusya'ya katılmak için referandum düzenleneceğini söyledi. Ayrılıkçılar bölgenin bağımsız bir cumhuriyet olduğunu ilan etti.

Donetsk'te dün 1500 civarında gösterici, yerel yönetim binasını basmıştı. Ukraynalı yerel yetkililere göre, göstericiler kendilerini binaya kapattı.

Donetsk'in yanısıra Kharkiv ve Lugansk kentlerinde de hükümet binaları pazar gününden bu yana işgal altında bulunuyor. Pazartesi akşamı itibarıyla ayrılıkçılar Kharkiv'deki bölgeden kovuldular ve Ukrayna yanlısı eylemciler ile yaşanan çatışmalarda 10 kişi yaralandı.

Ukrayna'nın fiili başkanı Oleksandr Turchynow, bu durumdan ötürü Moskova'yı suçlarak, gelişmeleri "Rusya Federasyonu'nun, Ukrayna'daki durumu karıştırmak, Ukrayna hükümetini devirmek, 25 Mayıs'taki başkanlık seçimlerini sabote ederek, ülkeyi parçalamak amacıyla  Ukrayna'ya karşı uyguladığı 2. özel operasyon dalgası" olarak niteledi.

Rusya ise cevaben Ukrayna'yı suçladı. Ancak Moskova'daki politikacılar Rusya'nın askeri bir müdahalede bulunacağı ya da durumu Kırım'dakine benzetecek açıklamalardan kaçındı.

Rusya yanlılarının Ukrayna'nın doğusunda hükümet binalarını ele geçirmesi ve Kırım'da yapılan referandumun benzerinin Donetsk'te düzenlenmesi talebiyle tırmanan gerginlik, NATO ve Avrupa Birliği  tarafından yakından izleniyor.

NATO askeri kanat yetkilileri, Ukrayna sınırındaki Rus askeri yığınağında özellikle de doğu sınırında yer alan birliklerin pozisyonlarında belirgin bir değişiklik gözlemlemediklerini belirtiyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'yı istikrarsızlaştıranın Rusya olmadığını, "Batı'nın gereksiz yere gerginliği tırmandırdığını ve işbirliği yapılmazsa Ukrayna'da daha fazla kaos ortamının oluşacağını" belirtti.

Lavrov, İngiliz Guardian gazetesinin internet sitesinde yer alan makalesinde, Ukrayna'daki "derin ve her tarafa yayılmış krizin" Rusya için büyük endişe nedeni olduğunu, "sadece 20 yıl önce bağımsız olan ve egemen bir devlet oluşturmak için hala karmaşık durumlarla karşı karşıya olan bir ülkenin pozisyonunu anladıklarını" ifade etti.