Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:40'ta güncellendi)

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) ve Avrupa gösterge petrolü Brent, Batı ve en büyük enerji üreticisi Rusya arasındaki Ukrayna tansiyonunun yeniden artması ile yükseliyor.

Petrol vadelileri New York'ta yüzde 1 kadar yükseldi. Rusya Ukrayna'ya doğu bölgesindeki askeri hazırlıkları durdurmasını aksi takdirde iç savaş tehlikesi olacağı uyarısında bulundu. Gerginliğin tırmanması ve krizin çözümü için yapılan çabaların aksaması ile ABD ve Rusya tekrar karşı karşıya. WTI dün, Libya'nın petrol ihracatının bu ay üç kat yükselebileceği söylentisi ile yüzde 0.7 geriledi.

Tradition Energy analisti ve brokerı Gene McGillian, "Yine jeopolitik riskleri fiyatlıyoruz. Odak Ukrayna ve Rusya'nın petrol üretimine olası etkileri üzerinde. Dün, Libya'daki iyimserliği sattık ve bugün de Ukrayna konusundaki birlikte hareket edebilme yeteneği hakkındaki şüpheler etkili" dedi.

Mayıs vadeli WTI petrolün varil fiyatı, Nymex'te 54 sent, yani yüzde 0.5 tırmanarak New York saati ile 09:52'de 100.98 dolar oldu. Kontrat dün 70 sent düşüşle 100.44 dolar olmuştu. Tüm vadelilerde işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 6.6 üzerinde seyretti.

Mayıs vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 24 sent artışla 106.06 dolar oldu. İşlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 7.7 aşağısındaydı. Brent ve WTI arasındaki fark 5.08 dolar seviyesinde.

(18:40'ta güncellendi)