Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya Dışişleri Bakanlığı, 150 kadar Amerikalı paralı askerin üniforma değiştirerek Doğu Ukrayna'da gerçekleştirilen operasyonlara katıldığını iddia ederken, Ukraynalı yetkililer de Harkov'a güvenlik güçlerini dönderdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın resmi Facebook sayfasından yapılan açıklamada, Kiev yönetiminin İçişleri Bakanlığı'na bağlı ordu birliklerinin, sınır muhafızlarının, Amerikan paralı askerlerinin ve yasadışı silahlı grup olarak bilinen Sağ Sektör militanlarının Harkov ve Donetsk kentlerinde gösterileri bastırmak için kullandığı ifade edildi.

Silahlı gruplara gösterilerin güç kullanılarak bastırılması görevi verildiğini kaydeden Rusya Dışişleri Bakanlığı,"Bu operasyonlara Sokol (polis) üniforması giymiş 150 kadar Amerikan Greystone özel askeri birliğinin katılması endişe yaratmaktadır" uyarısında bulundu. Bakanlık ülkeyi iç savaşa sürükleyecek tüm provokasyonlardan uzak durulmasını istedi.

Kiev yönetimi Harkov'da düzenlenen operasyonlarda 70 kişinin tutuklandığını ve kent binalarının eylemcilerden temizlendiğini açıklamıştı.

Beyaz Saray'ın basın sözcüsü Jay Carney dün Washington'ta Rusya ve ABD arasındaki gerilimin tırmandığını ve diplomatijk çözüm çabalarının başarız olduğunu söyledi. Carney ayrıca ABD'nin Ukrayna'nın, Luhansk ve Donetsk'teki yönetim binalarını işgal eden Rusya yanlısı ayrılıkçıların bazılarının dışarıdan parayla getirilmiş provokatörler olduğu iddiasının arkasında olduğunu kaydetti.