Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda para politikasında öngörülmedik tek bir genişleme hamlesinin, bir dizi küçük adımdan daha etkili olduğunu gösterdi. Ekonomistler, Kuroda'nın yeniden bunu kanıtlamaya hazırlandığını düşünüyor.

Kuroda'nın 2013 Nisan'ında BOJ Başkanı olarak katıldığı ilk para politikası toplantısında aylık t ahvil alımlarını ikiye katlamasından bu yana yen neredeyse yüzde 9 değer kaybetti. Yen, BOJ'un eski başkanı Masaaki Shirakawa'nın Ekim 2010'da başlayan 2 yıllık dönemde,  merkez bankası sınırsız genişleme uygulaması yönünde baskı altında kalıncaya kadar en az 7 kez genişletilmiş olan daha küçük varlık alım programlarıyla yüzde 3 değerlenmişti.

Kuroda dün ek parasal genişleme adımı atmamış olsa da, Bloomberg anketine katılan ekonomistler BOJ'un önümüzdeki aylarda ETF alımlarını ikiye katlayacağını öngörüyor. BOJ'un genişlemesi ve Fed'in faiz artışı beklentisi ABD ve Japonya arasındaki faiz farkını yükseltmesiyle, yen daha da zayıflayabilir.

BOJ'un hâlen daha piyasaları şaşırtma imkanı olduğunu söyleyen Credit Agricole SA'nın baş Japonya ekonomisti Kazuhiko Ogata, "Eğer adımlar ufak ufak atılırsa, yatırımcılar politika yapıcıların ciddiyetine ikna olmuyor. Kuroda'nın metodu daha etkili oldu" dedi.