Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna'ya müdahalesinden vazgeçmezse Rusya'ya daha sert ekonomik yaptırımlar uygulanacağı uyarısında bulundu.

Senato oturumunda ifade veren Kerry, Ukrayna'nın Kharkiv ve Donetsk yerel yönetim binalarındaki Rusya yanlısı göstericilerin, askeri müdahalenin zoraki bir vesilesi olduğunu söyledi.

John Kerry, Moskova yönetimi, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı göstermezse Rus enerji, bankacılık ve madencilik sektörlerini hedef alan yeni sert yaptırımlar uygulamak konusunda Avrupalı müttefikleriyle birlik içinde olduklarını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı gelecek hafta Avrupa'da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ve Ukraynalı yetkililerle bir araya geleceğini dile getirerek, Rusya'nın uluslararası toplumla çalışma seçeneği bulunduğunu kaydetti.

-Ashton, AB'nin Ukrayna desteğini yineledi-

Diğer yandan Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın, Kharkiv, Donetsk ve Luhansk'ta kamu binalarının güç kullanılarak ele geçirilmesinin de dahil olduğu, Ukrayna'nın doğusundaki "endişe verici gelişmeleri" yakından izlediği belirtildi.

Avrupa Dış Eylem Servisi'nden (EEAS) yapılan yazılı açıklamada, Ukraynalı yetkililerin yasalara bağlı şekilde hareket etmesini ve "ölçülü operasyonlarını" öven Ashton, AB'nin Ukrayna'nın birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik güçlü desteğini yineledi.

İç ya da dış kaynaklı olarak Ukrayna'yı daha fazla istikrarsızlaştırmama çağrısında bulunan Ashton, siyasi taleplerin şiddet içermeyen yöntemlerle dile getirilmesi gereğine vurgu yaptı.

Gelecek ay düzenlenecek devlet başkanlığı seçimlerinin, vatandaşların Ukrayna'nın geleceğine yönelik görüşlerini dile getirmeleri için meşru ve kapsayıcı bir platform sağlamasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Ashton, bu ülkedeki anayasal reformunun kapsamlı olmasının ve gecikmeksizin tamamlanmasının yaşamsal öneme sahip olduğunu kaydetti.

AB'nin, Ukrayna hükümetinin ülkeyi istikrara kavuşturma çabalarına destek verdiği belirtilen açıklamada, Ashton'ın da durumu sakinleştirme amaçlı diplomatik çabalarını sürdürdüğünün altını çizildi.

Ashton'ın Ukrayna konusunu ele almak üzere gelecek hafta ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya gelmesi öngörülüyor. Ukrayna'daki gelişmeler 14 Nisan'da Brüksel'de toplanacak AB dışişleri bakanlarının da önemli gündem maddeleri arasında yer alacak.