Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

1) Fed Tutanakları

Piyasalar, bu akşam gelecek olan Fed'in Mart ayında yaptığı toplantısının tutanaklarına odaklandı ve ABD'deki parasal politikanın görünümü hakkında bilgi sahibi olacaklar.

Fed Başkanı Janet Yellen'in 19 Mart'ta yapılan Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından sonra yaptığı faiz vurgusundan sonra toplantının detayları daha da önemli hale geldi. Yellen, Fed toplantının ardından, ilk faiz artırımının varlık alımları sona erdikten 6 ay sonra yapılabileceğini söylemişti.

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, "Bugün FOMC tutanakları QE sonrası 6 ay içinde faiz artışı gelebilir diyen Yellen'den daha güvercin görünebilir. Ancak unutmamak gerekiyor ki, rakamsal eşiklerin gerek işsizlik gerekse enflasyonda kaldırıldığı, ekonomik yavaşlamanın tamamen kış koşullarına bağlandığı bir FOMC toplantısından bahsediyoruz. Bu tutanaklardan bir şahin çıkmasa da daha ufak ama yine yırtıcı bir kuş çıkmış olması kaçınılmaz.  Şu anda kimse önem vermese de yeni repo fasilitesi üzerinde yaşanan tartışmalar da önemli olacak," yorumunda bulundu.

Bu sebeple buradan çıkacak bir mesaj, gelişen piyasalar algısını değiştirebileceğinden yurtiçi piyasalar için de önem teşkil ediyor.

2) Çin dış ticaret verisi

Şubat ayında dış ticaret açığı veren Çin'de büyümenin tehlike çanları çalmasının ardından gözler yarın gelecek olan veriye dikildi. Bu verinin beklentilerin altında gelirse piyasalar doğrudan etkilenebileceğinden analistler yarın ki veriyi ABD tarım dışı istihdam verisi kadar önemli görüyorlar.

TEB Yatırım stratejisti Işık Ökte'ye göre uzun zamandan sonra geçen ay ilk defa ticaret açığı veren Çin tarafından gelecek verinin emtia varlıklarına, büyüme hikayesine ve gelişen ülke kurlarındaki harekete etkileri olabilir.

Şubat ayı rakamlarını hatırlamak gerekirse, yüzde 6.1 ihracattaki artışa karşılık yüzde 18.1 düşüş kaydedildi. Bu Temmuz 2013'ten bu yana en kötü makro veri olarak kaydedildi.

Çin'in Avrupa'ya olan ihracatında ise yüzde 4.6'lık artış kaydedilmişti. Son gelen Draghi açıklamarından sonra bu rakam yakından takip edilecek.

3) "Carry trade" desteği devam edecek mi?

Düşük faiz getirili gelişen ülke kurundan borçlanıp, yüksek getiri sağlayan gelişen ülke kuruna para yatırmak olan carry trade'in 25 Mart'tan bu yana gelişen piyasaları desteklediği görülüyor.

25 Mart'tan bu yana Türk lirasının yüzde 5.44, Brezilya realinin yüzde 4.98 ve Güney Kore wonunun yüzde 3.64 değer kazanmasıyla gelişen piyasalarda olumlu bir tablo oluşmuştu.  25 Mart'tan bu yana yüzde 6 değer kazanan Türk lirasına yeni girişlerle getiri sağlanıp sağlanamayacağı analistler tarafından tartışılıyor.

Garanti Yatırım stratejisti Tufan Cömert bu konuda, "Yabancının TL talep etmesi için birçok değişken var ama carry trade açısından atılan taş ürkütülen kurbağaya değmeyebilir. Yani $/TL’de bundan çok daha düşük seviyeler görmemiz için “gelişen ülkelere fon akımlarından” çok daha güçlü bir hikayemiz olması lazım," şeklinde görüş bildirdi.