Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Analistler, Çin'in ilk çeyrekteki büyüme hızı kaybının, en çok kullanan büyüme verilerinin gösterdiğinden daha derin olduğunu düşünüyor. Analistlerin yararlandığı gösterge, giderek daha fazla kabul görüyor.

Çin'de yarın açıklanacak gayrisafi yurtiçi hasıla verisi öncesinde yapılan Bloomberg anketine katılan analistlerin medyan tahminine göre GSYH ilk çeyrekte, bir önceki çeyrekten yüzde 1.5 büyüme kaydederek, 2013'ün 4. çeyreğindeki yüzde 1.8 oranından yavaşlamaya işaret etti. Bu da büyüme hızının bir yıl önceki yüzde 7.7 düzeyinden yüzde 7.3'e gerileyerek daha sert düşüş kaydedeceğine işaret ediyor.

Yatırımcılar, Çin Başbakanı Li Keqiang'ı, bazı analistlerin harcama ve vergi yardımlarında "mini teşvik" paketi olarak nitelediği önlemleri almaya iten yavaşlamanın boyutuna odaklanmış durumdu. Göstergeler, hükümetin metodolojisine dair detaylarındaki hatalar ile dolu olsa da, ekonomiyi analiz etmek için tahvil fonu yöneticisi Bill Gross'un gelişen piyasaların "gizemli özü" olarak nitelediği ek bir araç sağlıyor.

Çeyrek dönem verilerinin büyüme hızının ilk çeyrekte dibe vurduğuna işaret edeceğini ileri süren BNP Paribas SA'nın Pekin'deki baş Çin ekonomisti Chen Xingdong, göstergesinin büyüme hızındaki değişiklikleri ortaya koyduğunu söyledi.

Yuan vadelileri dün büyümenin yavaşladığı endişesiyle 8 ayın en düşük seviyesine gerilemiş osa da, ekonomistler bu çeyrekte sıçrama bekliyor ve Devlet Konseyi de demiryolu ve konu harcamaları ve vergi yardımı planını açıkladı.