Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nikel, Endonezya'nın ihracat kısıtlaması sürerken ve yatırımcıların Rusya'ya yaptırımlarının arzı daha da düşürebileceği endişeleriyle yükselişin 12. gününe girdi.

Üç ay vadeli nikel kontratı Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.7 kadar artışla Şubat 2013'ten beri en yüksek seviye olan 17,910 tona çıktı. Nikel Hong Kong saatiyle 09:48'de 17,881 dolara ulaştı ve bu sene yüzde 29 değer kazanarak LME'de işlem gören 6 metal arasındaki en iyi performansı sergiliyor.

Rusya, Ukrayna krizindeki rolü sebebiyle ABD ve Avrupa'dan daha fazla yaptırımla karşı karşıya kalabilir. Rus şirketi OAO GMK Norilsk Nickel dünyanın en büyük rafineri nikel üreticisi konumunda bulunuyor. Dünyanın en büyük nikel madencisi Endonezya'nın maden cevher ihracatını kısıtlamasından sonra küresel arz düşüşe geçti.

"Endonezya bilinen bir olay ve piyasaları zaten etkiledi," diyen Sidney merkezli Fat Prophets'ın yetkilisi David Lennox, "Bilmediğimiz tek şey Rusya'nın daha da ilerleyip ilerlemeyeceği ve bence fiyatları asıl etkileyen durum da bu," şeklinde görüş bildirdi.

Londra'da bakır yüzde 0.2 gerilemeyle 6,653 tona indi. New York'ta Temmuz vadeli kontrat yüzde 0.2 düşüşle Comex'te pound başına 3.03 dolara düşerken, Şanghay'da aynı ay vadeli metal yüzde 0.2 kayıpla ton başına 46,690 yuana (7,502 dolar) geri adım attı.