Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Zeybekci: Küresel ekonomi ve ticaretteki kırılganlıklar onarılmadı

Zeybekci: Küresel ekonomi ve ticaretteki kırılganlıklar onarılmadı

  • Ekonomi Bakanı Zeybekci, küresel ekonomi ve ticaretteki kırılganlıkların henüz tam olarak onarılmadığını belirtti

Giriş: 15 Nisan 2014, Salı 12:14
Güncelleme: 16 Nisan 2014, Çarşamba 07:59

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bu yıl Türkiye'nin ihracat hedeflerinin beklentilerin üzerinde sürpriz bir şekilde yakalayacağını öngördüklerini bildirdi.

Zeybekci, Bakanlıkta düzenlenen "2023 Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planı Koordinasyon Kurulu Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, strateji hazırlanırken kamu ve özel sektörün ortak hareket ettiğini söyledi. Strateji eylem planının kamu-özel sektör ortaklığı ile hazırlanan Türkiye'nin ilk uzun vadeli ulusal eylem planı olma özelliğini taşıdığını anlatan Zeybekci, eylem planında gerek nicelik gerek nitelik açısından büyük hedefler tespit ettiklerini kaydetti.

Strateji kapsamında 2023 yılı için belirlenen 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak adına hangi politikalara, paydaşlara ve süreçlere ihtiyaç duyulduğunun tespit edildiğini dile getiren Zeybekci, "Bu doğrultuda 9 ana eylem planının altında 19 stratejik hedef ve bu hedeflere ilişkin 76 eylem belirlendi" diye konuştu.

2012-2023 dönemini kapsayan 3 aşamada 4 yıllık dönemler halinde tasarlanan stratejinin ilk dönemi olan 2012-2015 döneminde kısa vadeli projelerin ele alındığını, 2012-2019 döneminde orta, 2012-2023 döneminde uzun vadeli projeksiyonların yer aldığını ifade etti.

İlk dönemin sonunda birçok eylemin gözden geçirilip revize edileceğini anlatan Zeybekçi, 2013 sonu itibarıyla 4 eylemin süresinin tamamlandığını açıkladı.

- "Bu yılki ihracat hedefinin yakalayacağını öngörüyoruz"

Orta Vadeli Program'da (OVP) bu yıl için 166,5 milyar dolar ihracat hedefi belirlendiğini hatırlatan Zeybekci, "Hedeflere ulaşılması için 10. Kalkınma Planı'nda üzerinde önemle durulan bir sıçramaya ihtiyaç duyduğumuz gayet açıktır" değerlendirmesinde bulundu.

2023 hedeflerine ulaşmada ekonomideki tüm aktörlere önemli görev ve sorumluluklar düştüğünün altını çizen Zeybekci, bu anlamda takım çalışması ve ekip ruhunun önemine işaret etti.

Türkiye'nin, küreselleşmenin entegrasyonlarla ivme kazandığı bu dönemde bölgesel ve Uluslar arası işbirlikleri ile ikili ve çok taraflı anlaşmalarla entegrasyon sürecine başarıyla uyum sağladığını dile getiren Zeybekci, şöyle devam etti:

"Ticaret politikalarımızın ana hedefi ihracat bazlı bir büyüme ve bu meyanda Uluslar arası rekabet gücümüzün artmasını sağlamaktır. Dünya ihracat pastasından pay almanın giderek, rekabetin kızıştığı bir ortamda ihracatçılarımızın ihtiyaçlarına cevap verecek düzenlemeleri süratle hayata geçirmemiz hedeflerimize ulaşmamızda çok kritik bir rol oynamaktadır. Toplumsal refahın artırılması amacıyla tasarlanan ekonomi, ticaret, yatırım, istihdam, tasarım, ar-ge gibi tüm politikaların kesişme noktası ve ortak paydası şüphesiz ki ihracattır. İşte 2023 ihracat stratejisi tüm bu politikaların kesişiminde yer alarak adeta hedeflerimize ulaşmamızın bir garantisidir."

Son dönemlerde dünyanın ve Türkiye'nin yaşadığı ekonomik gelişmelere bakıldığında ülkenin ihracatını artırması ve ihracata dayalı bir kalkınma modelini benimsemesinin ne kadar doğru bir strateji olduğunun görüldüğüne işaret eden Zeybekci, "Bu yıl Türkiye'nin ihracat hedeflerinin beklenenin üzerinde sürpriz bir şekilde yakalayacağını öngörüyoruz" diye konuştu.

- "Küresel ekonomideki kırılganlıklar tam onarılmadı"

Türkiye ekonomisinin son 10 yılda önemli mesafe kat ettiğine işaret eden Zeybekci, 2012 yılında Türkiye'nin dünya ekonomisindeki zor şartlara rağmen yüzde 2,1, geçen yıl da yüzde 4 büyüdüğünü anımsattı.

OVP'ye göre bu yıl yüzde 4 büyümenin hedeflendiğini anımsatan Zeybekci, IMF ve Dünya Bankası raporlarına bakıldığında küresel ekonominin, başta gelişmiş ekonomilerdeki toparlanma nedeniyle ivme kazanmaya başladığını belirtti. Zeybekci, bu yıl küresel ekonomik büyümenin 2013'e göre daha güçlü olacağının öngörüldüğünü söyledi.

Küresel ekonomiye ilişkin beklentilerin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler açısından fırsat oluşturduğuna dikkati çeken Zeybekci, gelişmekte olan ülkelerin mal ve hizmet ihracatlarının yüzde 5 büyümesinin beklendiğini belirtti.

"Ancak küresel ekonomide ve ticarette yaşanan kırılganlıklar henüz tam olarak onarılmış değildir" diyen Zeybekci, küresel ekonomik veriler gelişme göstermesine rağmen bazı tehlikelerin bulunduğunu kaydetti.

ABD'nin genişleyici para politikasından vazgeçmesinin gelişmekte olan ülkeler üzerindeki etkisine kafa yorulması gerektiğinin altını çizen Zeybekci, geçen yıl Türkiye'nin ihracatının yakın coğrafyada yaşanan gelişmeler ve altın ihracatındaki düşüşe rağmen 2012 seviyeleri ile hemen hemen aynı gerçekleştiğini dile getirdi.

Bu yılın 2 ayında ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,2 artarak 25,6 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Zeybekci, "Yılın ilk 2 ayında gelen veriler bize bu yılın başarılı geçeceği sinyallerini vermektedir" dedi.

- Strateji planındaki 2013 hedefleri yakalandı

Strateji ve eylem planı kapsamında 2013 yılında yaşanan gelişmeler hakkında da bilgi veren Zeybekci, 2019 yılında 60 bine ulaşması hedeflenen ihracatçı sayısına 2013 yılında ulaşıldığını bildirdi.

2013 yılına ilişkin hedeflenen 13 ilin 1-10 milyar dolar arasında ihracat yapması hedefinin de 15 il olarak gerçekleştiğini belirten Zeybekci, geçen yıl için 142 olmasını bekledikleri "turquality" ve marka programları kapsamında desteklenen marka sayısının 2013 sonu itibarıyla 157'e ulaştığını açıkladı.

Aynı yıl yüzde 30'a ulaşması öngörülen orta-ileri teknoloji ürünlerin imalat sanayi ihracatındaki payının yüzde 32,3'e ulaştığını anlatan Zeybekci, "İleri teknoloji ürün ihracatının toplam ihracat içindeki payının mevcut durumdaki yüzde 3,5'lerden yüzde 10 seviyesine bir an önce taşımamızda çok büyük önem arz etmektedir" ifadesini kullandı.

Zeybekci, geçen yıl 11 milyar dolar düzeyinde kullandırılması hedeflenen Eximbank kredilerinin kısa vadeli ihracat kredileri bazında 18 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

Türk Patent Enstitüsünün (TPE) sorumlu olduğu "Tasarım Stratejisi ve Eylem Planı"nın Tasarım Konseyi'nden geçtiğini bildiren Zeybekci, planın gelecek hafta yapılacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda görüşüleceğini sözlerine ekledi.

Konuşmanın ardından toplantı basına kapalı devam etti.

AA