Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Hedef İtalya-İtalya'ya Yatırım" toplantısı

Hedef İtalya-İtalya'ya Yatırım" toplantısı

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Taşımacılık kotasının kaldırılması ve taşımaların karşılıklı olarak serbestleştirilmesi, aramızdaki ekonomik ilişkiyi çok daha güçlü kılacak"

Giriş: 16 Nisan 2014, Çarşamba 12:24
Güncelleme: 17 Nisan 2014, Perşembe 12:12

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk müteşebbislerin yurt dışında yatırım ve ticaret yapmak isterken karşılaştığı vize sorununa dikkati çekerek, "Yatırım gelsin istiyorsunuz ama yatırım getirecek iş adamından vize istiyorsunuz, Türk müteşebbislerin yurt dışında yatırım yapması için vize engelinin kaldırılması önemli" dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), İtalya Büyükelçiliği ve İtalya Yatırım Ajansı Invitalia işbirliğinde gerçekleştirilen "Hedef İtalya-İtalya'ya Yatırım" toplantısında konuşan Hisarcıklıoğlu, Akdeniz'in iki büyük ekonomisi, Avrupa-Atlantik sisteminin iki ortağı, G-20 platformunun iki küresel oyuncusu Türkiye ve İtalya'nın, ortak tarih ve değerleri paylaşan iki güç olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve İtalya'nın Akdeniz Havzası'nda asırlardır devam eden ticaret kanalıyla birbirine her zaman çok yakın olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti:

"Bu güçlü etkileşimin sonucu olarak Türkçe'deki ticari ve mali terimlerin çoğu İtalyanca kökenlidir. Akdeniz ticaret havzasında eskilere dayanan dostluk ilişkilerimiz, son 10 senede ekonomik alanda da çok önemli başarılara sahne olmuştur. İtalya ile ticaret hacmimiz 2013 yılında 20 milyar dolar seviyesine kadar çıktı. Son yıllarda İtalyan yatırımcıların ülkemize ilgisi önemli ölçüde artmış olup Türkiye'de 2 bine yakın İtalyan şirketinin yaklaşık 5 milyar dolar değerinde yatırımı bulunmaktadır. Buna karşılık İtalya'da ise Türk şirketlerinin yaklaşık 141 milyon dolar yatırımı bulunmaktadır."

İki ülke arasındaki turizm ilişkisine de değinen Hisarcıklıoğlu, her yıl 700 bin İtalyan'ın Türkiye'yi ziyaret ettiğini, İtalya'nın da Türkler için önemli bir turizm destinasyonu haline geldiğini aktardı.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin bugün geldiği noktada, artık yatırım alan bir ülke olduğu kadar yurt dışına yatırım yapan da bir ülke olduğuna işaret ederek, "Bir taraftan ülkeye yatırım çekmeye çalışırken bir taraftan da küresel rekabet gücünün artması için gerekli olan yurt dışına yatırımı teşvik ediyoruz. Şirketlerimizin yurt dışındaki yatırım stoku yaklaşık 30 milyar dolar seviyesine çıktı" bilgisini paylaştı

Türk şirketlerinin uluslararası piyasalarda marka toplamaya başladığına da dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin uluslararası şirket birleşme ve satın almalarının yükselen yıldızı haline geldiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, yakın dönemde Türk şirketleri tarafından yapılan büyük satın almalar kapsamında örnekler vererek, DEİK bünyesinde kurulan "Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi"nin Türk şirketlerinin küresel yatırımlarına öncülük ve rehberlik ettiğini anlattı.

"İtalya Avrupa'nın en büyük itici güçlerinden biri olacak"

Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki süreçte İtalya'nın Avrupa'nın en büyük itici güçlerinden biri olacağına yönelik inancını da ifade ederek, "Bu yüzden İtalya da hedef ülkelerimizin başında geliyor. Son yıllarda firmalarımızın İtalya'ya artan ilgisi de bunun en somut göstergesidir" dedi.

İtalya'nın içinden geçtiği ekonomik krize rağmen yatırımcı çekme yarışında "biz de varız" tavrını önemli bulduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Bu durum bile İtalya'nın geleceğine daha fazla güven duymamızı sağlıyor. Çünkü küresel ekonomide cidden bir yatırımcı avı yaşanıyor. Tüm ülkeler en iyi yatırımcıları, en başarılı girişimcileri kendi ülkesine çekmeye çalışıyor. Bakın, dünyanın en büyük ekonomisi ABD bile bu yarışta. Dünyanın en önemli teknolojilerinin geliştirildiği Silikon Vadisi'ndeki girişimcilerin yüzde 52'si ABD dışında doğmuş. Bu bile doğru yatırımcılar bulmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Ben İtalya'ya gelecek Türk yatırımcıların İtalya'nın yeniden büyümesine ciddi katkı yapacağına inanıyorum. Çünkü bizim şirketlerimiz dinamiktir. Hızlı hareket eder. Gittiği yere de hareket ve kazanç götürür. Biz buna hazırız."

Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda İtalya'da yatırım ve ticaret yaparak ülkenin büyümesine katkı sağlayabilmesi için İtalya'nın da Türk şirketlerinin önünü açması gerektiğinin altını çizdi.

"Türk müteşebbisleri İtalya'ya nasıl gidecek? Bunun cevabı yok"

İkili ticaret hacminin artırılması kapsamında yatırım, ticaret yapmak isteyen Türk şirketlerinin yaşadığı sorunlardan bahseden Hisarcıklıoğlu, "Bu toplantı İtalya'daki yatırım fırsatlarını değerlendirmek için yapılıyor ama bu yatırımları yapmak isteyen, malları satın almak isteyen Türk müteşebbisleri İtalya'ya nasıl gidecek? Bunun cevabı yok" değerlendirmesini yaptı.

Hisarcıklıoğlu, Türk müteşebbislerin vize sorununa değinerek, İtalyan hükümetinin, konsolosluğun Türk müteşebbisler için yardımcı olduklarını fakat bunların yetersiz olduğunu söyledi. Dünya ülkelerinin yatırımcının önündeki engelleri kaldırdığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Yatırım gelsin istiyorsunuz ama yatırım getirecek iş adamından vize istiyorsunuz. Biz geldik, bir tesis aldık diyelim, yarın vize engeli ile karşı karşıya kalıp kendi tesisimize gidemezsek ne olacak? O yüzden vize engelinin kaldırılması çok önemli" çağrısında bulundu.

"Mal hareketi serbest deniyor, bunu taşıyacak kamyonlara sınırlama getiriliyor"

Taşıma kotalarında yaşanan sıkıntılara da dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, Kale ailesinin İtalya'da yaptığı yatırım örneğinden yola çıkarak, "Herhangi bir mal taşıması söz konusu olsa taşıma kotaları ile karşı karşıyayız. Mal hareketi serbest dememize rağmen bunu taşıyacak kamyonlara tahdit koyarak birbirimizin hareketini engellemiş oluyoruz" ifadelerini kullandı.

Bunun İtalya'dan kaynaklanmadığını anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz sene taşımacımız çok daha büyük bir talep almasına rağmen İtalya'ya yaptığı toplam taşıma sadece 40 bin adet olarak gerçekleşti. Taşımacılığımızı engelleyen en önemli unsur 31 bin adet ile sınırlı olan ikili geçiş belgesi kotası. Taşımacılık kotasının kaldırılması ve taşımaların karşılıklı olarak serbestleştirilmesi, aramızdaki ekonomik ilişkiyi çok daha güçlü kılacak. Taşımacılığa dair bir başka sorunumuz da İtalya üzerinden İsviçre, Fransa, İspanya ve Portekiz'e yapılan taşımalarımızın 6 bin adet ile sınırlandırmasıdır. Bu nedenle İsviçre, Fransa, İspanya ve Portekiz'e ulaşmak için araçlarımız yaklaşık bin kilometre fazla yol kat etmek zorunda kalıyorlar."

Bu durumun Dünya Ticaret Örgütü'nün GATT anlaşmasına da aykırı olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Ticari ilişkilerimize ciddi zararlar veriyor. İtalyan hükümetinden isteğimiz bu sorunlara eğilmeleri ve önümüzdeki engelleri kaldırmalarıdır. Biz Türk iş dünyası olarak bugüne kadar ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesinden yana olduk" diye konuştu.