Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya merkez bankası, Ukrayna'daki tansiyonun yükselmesi ve yaptırım tehditlerinin ekonomiyi sıkıştırması ve rubleyi zayıflatması  ile yükselen enflasyon riski üzerine, beklenmedik şekilde politika faizini artırdı.

Moskova'da bulunan merkez bankası, web sitesinden yaptığı açıklamaya göre, faizi yüzde 7'den yüzde 7.5'e yükseltti. Bloomberg anketine katılan 23 ekonomistin 22'si faizde değişiklik yapılmayacağı tahmininde bulunurken, sadece bir tahmin faizin yüzde 8'e yükseltileceği yönündeydi.

Ruble dolar karşısında 2014 yılı içerisinde yüzde 8.4 gerilemiş durumda ve 24 gelişen piyasa para birimi arasında en kötü ikinci performansı kaydediyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Rusya'nın kredi notunu bugün düşürerek en düşük yatırım seviyesi olan BBB- düzeyine çekti. S&P kredi notundaki düşüşe gerekçe olarak, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliğin, zaten zayıflamakta olan büyüme görünümünü kötüleştirebileceği ve daha fazla büyük ölçekli sermaye çıkışlarına sebep olabileceğini gösterdi.