Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

New York Federal Mahkemesi, İsviçre Tahkim Mahkemesi'nin aldığı Çukurova Grubu'nun TeliaSonera'ya 932 milyon dolarlık tazminat ödemesi kararını tanımadığını açıkladı. Böylece Çukurova Grubu'nun yeniden Turkcell'in sahibi olması yolunda önemli bir engel geride kaldı.

TeliaSonera'nın Çukurova'dan talep ettiği tazminatı reddeden New York Federal Mahkemesi, ayrıca TeliaSonera'nın Çukurova Gurubu'na yönelik öne sürdüğü iddiaların da gerçeği yansıtmadığına karar verdi.

Bir İsveç-Norveç ortaklığı olan TeliaSonera ve Çukurova Grubu, Turkcell'in kuruluşundan bu yana ortaklık içerisindeydiler. Pamukbank'a el konulmasının ardından TMSF'ye ödeme yapmak amacıyla hisselerinin bir bölümünü TeliaSonera'ya satma girişiminde bulunan Çukurova Grubu, daha sonra anlaşma aşamasında hisselerinin yüzde 13.8'lik bölümünü 1.350 milyar dolara Rus Alfa'ya satmıştı. TeliaSonera ise anlaşmaya varıldığı gerekçesi ile İsviçre Tahkim Mahkemesi'nde dava açmıştı.

İsviçre Tahkim Mahkemesi'nin 2011 yılında aldığı 932 milyon dolarlık tazminat kararı sonrasında, TeliaSonera Çukurova Grubu'nun ABD'deki varlıklarının dondurulması talebinde de bulunarak, New York Federal Mahkemesi'nde açtığı dava, Mahkeme tarafından reddedildi.

İngiltere Tahkim Mahkemesi Privy Council'de görülen, Alfa ve Çukurova Grubu arasındaki davada ise, ödemenin yapılması için New York Mahkemesi'nin kararının beklenmesine hükmedilmişti.

Alınan karar sonrasında Çukurova Grubu, Rus ortağı Alfa'ya yapacağı ödeme konusunda rahatlamış oldu. Çukurova Rus Alfa'ya Turkcell'deki temettü gelirini teminat göstererek ödeme yapabilecek. Finansman bulunursa Çukurova yeniden Turkcell'in sahibi olacak.