Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan süne adı verilen buğday zararlısının Eskişehir Bölgesi'nde tarım alanlarını tehdit ettiğini bildirdi.

Eskişehir'de olduğu gibi Türkiye'de en önemli sorunun "kaliteli buğday" konusunda yaşandığını anlatan Zeydan, Türkiye'de yılda 22 milyon ton buğdayın üretildiğini bunun Türkiye'ye yetecek miktarda olduğuna işaret etti.

Türkiye'nin ciddi anlamda un ihracatının bulunduğunu ancak Eskişehir Ticaret Borsasına gelen buğdayların en az yüzde 50'sinin yemlik sınıfında yer aldığını anımsatan Zeydan, bu tür buğdaylardan ekmeklik unun elde edilemeyeceğini ve bundan dolayı Türkiye'nin kaliteli buğday ithal etmek zorunda kaldığını, kaliteli buğday konusunda sürekli bir açık olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin dünyadaki un ihracatçıları içerisinde ikinci sırada olduğunu hatta birinciliği zorlayan bir konumda bulunduğunu anlatan Zeydan, şöyle devam etti:


"Türkiye'de un ihracatı 3'üncü dünya ülkelerine yapılıyor. Kaliteli buğday üretimi için kaliteyi düşüren unsurları ortadan kaldırmak lazım. Bunun ile ilgili borsa olarak kentteki tüm tarım paydaşlarını bir araya getirdik. Sorunları ve çözüm önerilerini tespit ettik. süne dediğimiz buğday zararlısı, Eskişehir bölgesinde hortladı. Bu hayvan en kaliteli buğdayı seçiyor ve o buğdaydan ekmeklik buğday yapamıyorsunuz. Dolasıyla bu yüzde 25-30 civarında fiyata yansıyor. Bu yıl buğday üreticisinin canı bu durumdan dolayı çok yandı. Bu durumun ortadan kalkması kaliteli buğdayın ortaya çıkması için yaklaşık 3 bin civarında çiftçimize bilgilendirme broşürleri dağıtılarak, köylerde konu ile ilgili toplantılar yapıldı."


-"Kaliteli buğday için akademik danışmanlık"


Eskişehir Ticaret Borsasına 60 ayrı çeşit buğdayın geldiğini bu durumun çiftçinin bilinçli tohum kullanmamasından kaynaklandığını aktaran Zeydan, şunları bildirdi:

"Eskişehir'de sertifikalı tohum kullanan çiftçi sayısı yüzde 10'nu geçmiyor. Kentte ziraat babadan kalma yöntemlerle yapılıyor. Çok modern bir yapı yok. Bunun için modern tarımın katkısını daha fazla fazlalaştırmak adına Ticaret Borsasında akademisyenlerin görev yapacağı bir danışma merkezi açılması için çalışmalarımız son aşamaya geldi. Üniversite, Ticaret Borsası ve diğer paydaşlarımızla tarımın daha kaliteli bir hale gelmesi için çalışıyoruz. Çünkü 60 çeşit buğdayın olması hiç iyi bir durum değil."

AA